Citruskaka

Citruskaka
Pernilla Wahlgren
Pernilla Wahlgren

Citruskaka

16 ingredienser

God frisk sockerkaka som blir en perfekt avslutning på glöggfesten! Receptet är hämtat ur boken Pernillas jul.

Se fler recept ur boken

Pernillas jul

Ingredienser

portioner

Pajskal

  • 2,5 dl vetemjöl
  • 0,5 tsk bakpulver
  • 0,75 dl strösocker
  • 75 g smör
  • 1 ägg

Fyllning

  • 75 g smör, rumsvarmt
  • 1 dl strösocker
  • 2 förp kvarg (à 250 g)
  • 0,5 dl vispgrädde
  • 2 ägg
  • 1 apelsin, finrivet skal
  • 1 tsk vaniljsocker

Garnering

  • florsocker
  • mandelspån, rostade
  • apelsinskal, strimlat
  • mandarinklyftor

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Blanda de torra ingredienserna till pajdegen i en bunke (eller en matberedare).
  3. Tillsätt smör och ägg, arbeta snabbt ihop till en deg.
  4. Smöra och mjöla en springform.
  5. Kavla ut degen på mjölat bakbord till en rundel som är stor som formen + ca 10 cm runt om för kanten.
  6. Klä formen med degen och tryck fast den.
  7. Fortsätt med fyllningen. Rör smör och socker pösigt, gärna med elvisp.
  8. Tillsätt resten av ingredienserna och vispa tills allt är väl blandat.
  9. Häll fyllningen i den degklädda formen och grädda i cirka 40 minuter i nedre delen av ugnen.
  10. Låt svalna, pudra över florsocker och garnera med mandelspån, apelsinskal och mandarinklyftor.