Lax- och räkceviche

Lax- och räkceviche
Foto: Ulrika Pousette

Lax- och räkceviche, en god förrätt med avokado och lime. Laxen ska ligga i frysen i tre dygn innan man gör i ordning rätten. Sedan ska den marinera ett dygn i limejuice – så se till att börja i tid. När du ändå håller på och pysslar med det här – gör mycket! Recept ur kokboken Pernillas jul.

Laxen ska ligga i frysen i tre dygn innan man gör i ordning rätten. Sedan ska den marinera ett dygn i limejuice – så se till att börja i tid. När du ändå håller på och pysslar med det här – gör mycket. Tänk på att koriander är en sån krydda som vissa bara inte kan äta. Reka med gästerna först, och ha en kruka basilika i beredskap, som alternativ. Tärnad mango är också gott i. /Pernilla

Se fler recept från boken

Pernillas jul


23 november 2011
Visa mer
Så väljer du ekorätt i fiskdisken

Du behöver

  • 250 g laxfilé, frytst minst 3 dygn
  • 2 dl limejuice (ca 5 pressade limefrukter)
  • 200 g räkor (med skal)
  • 1–2 avokado
  • 2 st salladslökar
  • 1 st röd chilipepparfrukt (inte för stark
  • 1 st vitlöksklyfta
  • 1 kruka färsk koriander
  • olivolja
  • salt

Gör så här

  1. Lax- och räkceviche
    Skär laxfilén när den är lite halvtinad så är det lätt att få till snygga små tärningar.
  2. Lägg laxtärningarna i en skål.
  3. Pressa limefrukter så att du får tillräckligt med juice till att täcka laxen.
  4. Blanda om, plasta skålen och ställ kallt i ca ett dygn.
  5. Skala räkorna, skär ev i mindre bitar.
  6. Skär avokadon i små tärningar, skiva salladslöken tunt.
  7. Hacka pepparfrukten och vitlöksklyftan fint.
  8. Häll bort överflödig limejuice från bunken med lax.
  9. Blanda sedan ner räkor, avokado, salladslök, pepparfrukt och vitlök.
  10. Klipp ner den färska koriandern, ringla över lite olivolja och smaka av med salt.
  11. Blanda väl och servera i snygga glas.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept