Lax- och räkceviche

Lax- och räkceviche
Foto: Ulrika Pousette
Pernilla Wahlgren
Pernilla Wahlgren

Lax- och räkceviche

10 ingredienser

Lax- och räkceviche, en god förrätt med avokado och lime. Laxen ska ligga i frysen i tre dygn innan man gör i ordning rätten. Sedan ska den marinera ett dygn i limejuice – så se till att börja i tid. När du ändå håller på och pysslar med det här – gör mycket! Recept ur kokboken Pernillas jul.

Laxen ska ligga i frysen i tre dygn innan man gör i ordning rätten. Sedan ska den marinera ett dygn i limejuice – så se till att börja i tid. När du ändå håller på och pysslar med det här – gör mycket. Tänk på att koriander är en sån krydda som vissa bara inte kan äta. Reka med gästerna först, och ha en kruka basilika i beredskap, som alternativ. Tärnad mango är också gott i. /Pernilla

Se fler recept från boken

Pernillas jul

Ingredienser

  • 250 g laxfilé, fryst minst 3 dygn
  • 2 dl limejuice [ca 5 pressade limefrukter]
  • 200 g räkor (med skal)
  • 1-2 avokador
  • 2 salladslökar
  • 1 röd chilifrukt (inte för stark
  • 1 klyfta vitlök
  • 1 kruka färsk koriander
  • olivolja
  • salt

Gör så här

Lax- och räkceviche

  1. Skär laxfilén när den är lite halvtinad så är det lätt att få till snygga små tärningar.
  2. Lägg laxtärningarna i en skål.
  3. Pressa limefrukter så att du får tillräckligt med juice till att täcka laxen.
  4. Blanda om, plasta skålen och ställ kallt i ca ett dygn.
  5. Skala räkorna, skär ev i mindre bitar.
  6. Skär avokadon i små tärningar, skiva salladslöken tunt.
  7. Hacka pepparfrukten och vitlöksklyftan fint.
  8. Häll bort överflödig limejuice från bunken med lax.
  9. Blanda sedan ner räkor, avokado, salladslök, pepparfrukt och vitlök.
  10. Klipp ner den färska koriandern, ringla över lite olivolja och smaka av med salt.
  11. Blanda väl och servera i snygga glas.