Viltpaté

Per Morberg 2018

Viltpaté

13 ingredienser

1h 30 min

En underbar, mustig paté med vilda smaker.

Ingredienser

portioner
  • 500 g viltkött (älg, hjort)
  • 1 gul lök
  • 200 g kycklinglever
  • 1 äpple
  • 2 dl vispgrädde
  • 2 förp bacon
  • 4 enbär, krossade
  • 2 msk vetemjöl
  • 2 ägg
  • 1 morot
  • 6 fina svampar
  • salt
  • peppar

Gör så här

  1. Halvera äpplet och ta bort kärnhuset. Skala och hacka löken och fräs i en stekpanna med lite matfett. Låt svalna.
  2. Mal den avsvalnade löken med köttet, hälften av kycklinglevern samt äpplet. Mal även 2-3 skivor från baconet.
  3. Tillsätt sedan mjöl, ägg och grädde och de krossade enbären. Hacka resten av levern grovt och lägg i.
  4. Blanda sedan färsen med saltet och grädden. Smaka av med salt och nymalen peppar.
  5. Skala och skär moroten i stavar och koka lagom mjuka i lättsaltat vatten.
  6. Sätt ugnen på 175 grader. Smörj en form och klä den med baconskivorna. Fyll sedan formen med färsen och tryck ner de kokta morotsstavarna och svampen längs kanterna.
  7. Slå lätt på undersidan av formen några gånger så all luft kommer ut.
  8. Ställ formen i ett vattenbad och ställ in allt i ugnen. Grädda i cirka 1 timme. Prova då med en sticka, saften som kommer ut ska vara ljus och klar.
  9. Låt sedan patén svalna under press så den blir kompakt och lätt att skära. Garnera eventuellt med kokt morot och svamp.