Per Morberg Från Morberg

Per Morbergs viltfärsbiffar

40 m
4
Per Morbergs viltfärsbiffar
Foto: Martin Löf
Från Morberg

När jag har hela jakt gänget hemma på middag brukar jag göra älgfärsbiffar, för det går alltid hem. Jag har lite konjak och ordentligt med grädde i färsen, och jag serverar biffarna med vanlig gräddsås eller som här med svartvinbärssås. Helst ska färsen vara gjord på kött från älgkalv. Älgkalvskött är i mitt tycke det godaste viltköttet. Det liknar kalvkött från oxe.

3 mars 2009
Visa mer
40 m
4

Du behöver

  • 500 g viltfärs (gärna från älgkalv)
  • 3-4 msk ströbröd
  • 1 dl kalvfond
  • 1,5 dl vispgrädde
  • 1 msk tamarisoja
  • 1 kapsyl konjak
  • 2 ägg
  • 2 msk riven gul lök
  • 1 krm svartpeppar
  • smör till stekning
  • 1 dl svarta vinbär
  • 4 dl viltfond
  • 1-2 msk redningsmjöl

Gör så här

  1. Blanda ströbröd, kalvfond, grädde, soja, konjak och ägg i en bunke. Låt blandningen stå och svälla 10 minuter.
  2. Tillsätt älgfärsen, den rivna löken, peppar och eventuellt lite salt. Blanda till en smidig smet.
  3. Blöt händerna i vatten och forma biffar av färsen.
  4. Bryn smöret i en stekpanna och stek biffarna 3–4 minuter på varje sida. Sänk sedan värmen och låt dem eftersteka några minuter. Stek inte för många biffar samtidigt. Blir det för trångt i pannan blir biffarna kokta och inte stekta.
  5. Lägg i vinbären (gärna direkt från frysen) i stekpannan när biffarna nästan är klara. Låt dem steka med en stund.
  6. Ta upp biffarna, häll i viltfonden i stekpannan och vispa runt. Låt koka ihop en stund. Red av såsen om du vill ha den simmigare och sila den sedan. Lägg tillbaka biffarna i såsen och låt dem bli varma.
  7. Garnera gärna biffarna med några svarta vinbär och persilja och servera med gelé och potatis.
Visa mer
Kommentera receptet
Presenteras av Kökets favoriter

Lergrytor från kända varumärken

Lergrytor från kända varumärken Se fler

Fler goda recept