Vildand med gräddsås

Vildand med gräddsås
Foto: TV4

Du behöver

Vildand

  • 2 st vildänder, urtagna och uppbundna
  • salt
  • peppar
  • smör till bryning

Gräddsås

  • Ben och skrov från änderna (hacka sönder benet)
  • 3-4 st schalottenlökar
  • 1 st gul lök
  • 2-3 st morötter
  • 2-3 dl rött vin
  • lite soja
  • 4 dl vispgrädde
  • 25 g smör, ca

Rotfruktskaka

  • 6 st potatisar, ca
  • 0,25 st rotselleri
  • 2-3 st palsternackor
  • 2-3 st morötter
  • rapsolja till stekning

Garnera med

  • 1 st broccoli
  • 300 g vaxbönor, ca
  • 15 st brysselkål, ca

Gör så här

  1. Vildand
    Gnid in de hopbundna änderna med salt och peppar.
  2. Bryn i smör. Vänd efter ca 10 minuter.
  3. Lägg över på en ugnsplåt och sätt in i ugnen i ca 15 minuter. När köttsaften är klar (inget rött i den) är änderna klara.
  4. Lägg dem på en skärbräda, upp och ned, så saften rinner av.
  5. Dra av skinnet och tranchera köttet. Lägg upp köttet i små högar.
  6. Gräddsås
    Gör en fond av benen (skrovet) som är kvar. Koka ihop tillsammans med grönsakerna.
  7. Tillsätt rött vin och lite soja.
  8. Häll lite av fonden över vildanden så inte köttet torkar.
  9. Koka ihop vätskan och ha i grädde och ev. en bit smör på slutet.
  10. Häll såsen över änderna innan servering.
  11. Rotfruktskaka
    Riv rotfrukterna på mandolin eller på grövsta sidan på ett rivjärn.
  12. Lägg i en skål och häll över ca 2 msk potatismjöl. Häll i rapsoljan.
  13. Forma ihop och bred ut i en stekpanna eller sauteuse. Stek på mellanhög värme.
  14. När den känns som den fått färg, ta en tallrik och häll över kakan på, så går det lättare att vända den. Stek på andra sidan också.
  15. Man kan ta upp den och forma till mindre pizzaslicebitar trots att den inte är klar invändigt.
  16. Stek de sedan i de mindre bitarna en gång till, i lite smör alldeles innan servering, så de är nystekta och krispiga!
  17. Servera med till exempel broccoli, vaxbönor och brysselkål.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept