Per Morbergs oxbringa

Per Morbergs oxbringa
Foto: TV4
Per Morberg 2018
Per Morberg 2018

Per Morbergs oxbringa

16 ingredienser

Oxbringan kokas och läggas under press över natten.

Här hittar du Pers Inlagda strömming och Fattiga riddare.

Ingredienser

portioner

Oxbringa

  • 1 kg oxbringa
  • 1 purjolök (det vita)
  • 1 bit stjälkselleri
  • 1 gul lök
  • 1 morot
  • 15 pepparkorn
  • salt (efter smak)
  • 2 lagerblad

Sås

  • 3-4 dl buljong (från oxbringan)
  • 5 dl vispgrädde
  • 4 msk smör
  • 4 msk vetemjöl
  • 1 bit färsk pepparrot, riven (efter smak)

Serveras med

  • rotsaker, kokta
  • persilja, hackad
  • potatis, kokt

Gör så här

Oxbringa

  1. Lägg köttet i en kastrull med vatten, som täcker köttet.
  2. Häll ifrån efter att det kokat upp en gång.
  3. Koka upp på nytt med grönsakerna och kryddorna.
  4. Smaka av med salt.
  5. Koka i 2 - 3 timmar. Köttet skall släppa lätt från en stekgaffel.
  6. Ta upp köttet från buljongen.
  7. Lägg i press, svalt över natten.
  8. Skiva upp oxbringan tunt.
  9. Häll på litet av buljongen så inte köttet blir torrt.
  10. Värm sakta upp.

Sås

  1. Häll grädde i buljongen.
  2. Gör en beurre manie, det vill säga blanda smör och vetemjöl.
  3. Red av med smör/mjölblandningen till önskad tjocklek.

Vid servering

  1. Just innan servering, riv i färsk pepparrot efter önskad styrka.
  2. Servera med kokta rotsaker, hackad persilja och kokt potatis.