Lammkotletter med sommarsallad

Lammkotletter med sommarsallad
Foto: Martin Löf
4

Du behöver

  • 700–800 g lammkotletter
  • Salt, efter smak
  • Peppar, efter smak

Marinad

  • 2 st vitlöksklyftor
  • några myntablad
  • 1 kvist färsk rosmarin
  • 1 kvist färsk timjan
  • 1-2 dl olivolja
  • 1 dl rödvin

Sommarsallad

  • 1 st sallatshuvud
  • Några fina sommartomater
  • 2 st avokado
  • 1 st rödlök
  • 150–200 g fetaost
  • 1 dl kalamataoliver
  • Lite finstrimlad fänkål, blekselleri eller mangold

Dressing

  • 0,5 dl fin olivolja
  • lite pressad citron
  • 2 msk balsamvinäger
  • 1-2 st vitlöksklyftor, pressade
  • Färska örtkryddor, tex oregano, basilika, timjan
  • Salt, efter smak
  • Peppar, efter smak

Gör så här

  1. Marinad
    Skala och finhacka vitlöksklyftorna till marinaden och hacka myntan.
  2. Lägg hacket i en plastpåse, tillsätt örtkryddorna och häll i oljan och rödvinet.
  3. Lägg kotletterna i påsen och låt dem marinera i kylen, gärna några timmar.
  4. Ta upp köttet och krydda det med salt och peppar.
  5. Grilla kotletterna tills de ser härligt gyllenbruna ut, 3–4 minuter på varje sida.
  6. Servera med sommarsallad och gärna en het tomatsalsa och eventuellt grillad potatis.
  7. Sommarsallad
    Riv sallaten i mindre bitar.
  8. Skär tomaterna i bitar.
  9. Kärna ur avokodorna, gröp ur köttet och skär det i bitar.
  10. Skala och skiva rödlöken tunt.
  11. Lägg alltsammans i en skål.
  12. Smula ner fetaosten.
  13. Tillsätt oliverna och eventuellt lite fänkål, blekselleri eller mangold.
  14. Dressing
    Blanda olivolja, citron, vinäger, vitlök och örtkryddor och smaka av med salt och peppar.
  15. Häll dressingen över salladen.
  16. Rör om försiktigt och låt stå i en halvtimme innan du serverar.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept