Grillad luffarbiff (Flat Iron Steak)

Grillad luffarbiff (Flat Iron Steak)
Foto: Martin Löf

Per Morberg serverar grillad biff med vitlökssmör, rödvinssås och kokta sommarprimörer.

Luffarbiff är en styckningsdetalj som sitter på bogbladet och enligt många det möraste köttet efter oxfilén.

Om du använder koncentrerad fond på flaska istället för hemgjord fond måste du spä ut och smaka dig fram, annars blir det för salt!


Här hittar du receptet på Per Morbergs kalvfond



Se fler recept från

Den stora matresan


28 september 2011
Visa mer

Du behöver

  • 700–800 g luffarbiff (alternativt hel biffrad)
  • 3 msk olivolja
  • salt och grovmalen svartpeppar

Vitlökssmör

  • 100 g rumsvarmt smör
  • 4 st vitlöksklyftor (helst färska)
  • salt och nymalen peppar
  • Några droppar pressad citron

Skysås

  • 2 st schalottenlökar
  • 2 msk smör
  • 1 dl rödvin
  • 4 dl kalvfond (hemkokt, nerkokt till kraftig smak)
  • salt och nymalen vitpeppar

Till servering

  • kokta valfria sommarprimörer, t.ex. rödbetor och morötter finstrimlad purjo- och gräslök att garnera med

Gör så här

  1. Gnid in köttet med olivoljan och salta och peppra ordentligt.
  2. Grilla utomhus på grill, eller inomhus i panna på medelvärme i 3–4 minuter på bägge sidor, eller tills köttet har en temperatur på 58–62 grader beroende på hur pass rött kött man vill ha. (Om du använder biffrad så skär upp den i 3 centimeter tjocka skivor, banka ut skivorna och grilla dem.)
  3. Låt luffarbiffen vila i 10 minuter innan den skärs upp i tunna skivor och serveras tillsammans med vitlökssmöret, skysåsen och kokta sommarprimörer.
  4. Vitlökssmör
    Blanda alla ingredienser i en bunke och låt smöret stå framme så att det lätt smälter när det läggs på köttet.
  5. Skysås
    Hacka schalottenlöken och fräs den mjuk i smöret i en kastrull.
  6. Tillsätt vinet och fonden och koka upp.
  7. Låt såsen koka i några minuter och smaka sedan av med salt och peppar.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept