Gratinerad kronärtskocka med skinka

Gratinerad kronärtskocka med skinka
Foto: Fredrik Sandin Carlson
Per Morberg 2018
Per Morberg 2018

Gratinerad kronärtskocka med skinka

8 ingredienser

1h 10 min

En riktigt härlig och annorlunda rätt med inte allt för många ingredienser.

Ingredienser

portioner
  • 8 kronärtskockor
  • 100 g rimmat fläsk i bit
  • 100 g riven ost, stark
  • 1 dl purjolök, finhackad
  • olivolja
  • salt
  • peppar, från kvarn
  • 1 klyfta vitlök

Gör så här

  1. Koka upp en kastrull med lättsaltat vatten. Ta av stjälkarna från skockorna och låt dem koka 30-40 minuter (tills bladen släpper). Skala sedan av bladen och ta fram botten.
  2. Sätt ugnen på stark övervärme. Smörj en ugnsfast form med olivolja. Dela upp kronärtskockorna i grova bitar och lägg i formen.
  3. Bryn fläsket knaprigt och lägg ner purjon i slutet utan att den tar färg. Lägg i skinkan och purjon i formen och pressa över vitlöken. Strö över ost.
  4. Gratinera i ugnen tills osten smält. Avsluta med några varv peppar från kvarn.