Senapsmarinerad nystekt strömming med potatismos

Senapsmarinerad nystekt strömming med potatismos
Foto: TV4
Per Morberg 2018
Per Morberg 2018

Senapsmarinerad nystekt strömming med potatismos

14 ingredienser

30 min

Den här strömmingen marineras i senap. Tillbehör som är goda vid servering är citron, brynt eller skirat smör och pressgurka.

Dryck
Old Gold artikelnr 1441

I samma program lagades även
Pressgurka
Klappgröt

Ingredienser

portioner
  • 1 kg strömming (färsk, hel) [eller 700 gr rensad]
  • 1,5 dl ströbröd
  • 1,5 dl grovt rågmjöl
  • 100 g smör
  • 0,5 dl dill, hackad
  • 0,5 dl persilja, hackad
  • salt
  • peppar

Marinad:

  • 2 dl vispgrädde
  • 1 ägg
  • 1 tsk salt
  • 1 msk dijonsenap
  • 1 msk senap (vanlig)
  • peppar

Gör så här

  1. Rensa och skölj strömmingen väl och låt rinna av.
  2. Blanda till senapsmarinaden och lägg i den avrunna strömmingen.
  3. Låt stå i minst 5 timmar, gärna i ett dygn.
  4. Efter marineringen, häll av strömmingen i ett durkslag och låt rinna av.
  5. Blanda ströbröd och rågmjöl på en tallrik och smaka av med salt och peppar.
  6. Lägg några strömmingsflundror i mjölet med skinnsidan nedåt.
  7. Strö sedan över den hackade dillen och persiljan över strömmingen, vrid några varv på pepparkvarnen och strö lite salt över. Lägg sedan över en till filé med skinnsidan uppåt.
  8. Vänd och panera "flundran" väl. Gör lika med alla andra fileér.
  9. Hetta upp en stekpanna, inte för varm. Lägg i en rejäl klick smör.
  10. Lägg i några strömmingsflundror när smöret fräser.
  11. Stek tills det är gyllenbrunt på båda sidor, ca 3-4 minuter på varje sida.
  12. Servera med citron, brynt eller skirat smör, pressgurka och potatismos.
  13. Marineringen: Kläck äggen i en bunke och rör ner senap och grädde.
  14. Smaka av med salt och peppar.