Piggvar med skirat smör och pepparrot

Piggvar med skirat smör och pepparrot
Foto: Fredrik Sandin Carlson

Per lagar piggvar på ett enkelt sätt. Skirat smör och riven pepparrot är självklara tillbehör.

Receptet är beräknat för 4-6 personer beroende på storlek på fisken.

Lägg lite skivor av citron, lök och morot på långpannan för en angenämare doft.

I samma avsnitt lagade Per även

Sparrissoppa


Rabarberkompott


13 februari 2011
Visa mer
1h

Du behöver

  • piggvar (obs! gärna en stor, ca1,5 - 2 kg)
  • 1 kg färskpotatis
  • tång (om det finns) en näve.
  • 200 grsmör
  • 300 gr pepparrot (färsk)
  • 0,5 citron / person att pressa över
  • Några rejäla knippor dill till garnering

Gör så här

  1. Rensa piggvaren men flå den inte. Tag bort gälarna och skölj fisken val. Lägg den en långpanna. Den skall inte saltas. Har man frisk tång tvättas den noga och läggs som en matta under fisken.
  2. Ställ in långpannan i 90-100 ugnsvärme och låt den stå 50 minuter.
  3. Har man en piggvar på 2 kg lägger man till 10 minuter.
  4. Pröva med en gaffel vid tjockaste delen av fisken om köttet lossnar från benen.
  5. Kokt potatis, smält smör och riven pepparrot hör till.
  6. Persilja och citronklyftor är angenämt för både gom och öga.
  7. Alla fiskar med kraftigt skinn, t ex gös, gädda, torsk, kan lagas på detta sätt.
Visa mer
Kommentera receptet
Dagens julklappstips

Fler goda recept