Lax med färsk sparris och vårprimörer

50 min
4
Lax med färsk sparris och vårprimörer
Foto: Fredrik Sandin Carlson
50 min
4

Du behöver

Ångad sparris, vårlök och rödbetor:

  • 500 g grön färsk sparris
  • 500 g färska rödbetor med blast
  • 500 g färsk lök
  • 2 msk grovt salt
  • 100 g smör
  • nymalen vitpeppar

Stekt laxfilé:

  • 800 g laxfilé
  • salt och peppar
  • 4 msk olivolja

Hollandaisesås:

  • 3 st äggulor
  • 300 g smält smör
  • 0,5 st citron, saften av citronen
  • salt och peppar
  • 1 msk vitvinsvinäger

Gör så här

  1. Ångad sparris, vårlök och rödbetor: Skölj, och om nödvändigt skala sparrisens nedre delar (om den är grov).
  2. Sätt på en ångkastrull eller fyll upp en gryta med vatten och salt.
  3. Koka eller ånga sparrisen i 2 minuter, eller kortare om den är riktigt späd och färsk.
  4. Ånga eller koka rödbetorna till dom är mjuka med blasten kvar i ca 30 minuter.
  5. Ånga eller koka löken till dom är mjuka med blasten kvar i ca 10 minuter.
  6. Servera med klickar av smör, flingsalt och hollandaisesås (om man vill) eller tillsammans med laxen.
  7. Stekt laxfilé: Dra ur benen ur filén med en tång och dela upp filén i fyra lika stora bitar.
  8. Hetta upp stekpannan tillsammans med olja och salt.
  9. Peppra filén.
  10. Stek filén på var sida i ca 3 minuter.
  11. Lägg upp på ett fat och garnera rikligt med dill och citron.
  12. Hollandaisesås: Smält smöret och skumma av med en hålslev allteftersom.
  13. Låt bottensatsen lägga sig på botten av kastrullen.
  14. Kläck äggen och lägg gulorna i en bunke eller kastrull.
  15. Tillsätt citronsaften och vinägern.
  16. Sjud sedan ihop gulorna under omrörning.
  17. När gulorna har tjocknat, efter 5-10 minuter börjar man tillsätta det smälta smöret lite i taget (droppa), öka på efter hand.
  18. Vispa såsen hela tiden under det att smöret tillsätts.
  19. Smaka av med salt, peppar och eventuellt mer citronsaft.
Visa mer
Kommentera receptet
Julklappstips

Fler goda recept