Honungssaltat ankbröst med tryfflad rotselleripuré

1h
4

Varför inte tillaga anka och servera med puré av rotselleri. Härligt!

20 mars 2008
Visa mer
1h
4

Du behöver

  • 400 g skalad rotselleri i kuber
  • mjölk
  • 5 msk smör
  • salt
  • 1 tsk tryffelolja eller färsk tryffel
  • 4 st gotlandsrödbetor
  • lite färsk timjan
  • lagerblad
  • 2 st ankbröst (a 400 gram)
  • 1 msk honung
  • 2 dl portvin
  • 2 dl Madeira
  • kalvfond
  • 50 g färska eller frysta kantareller
  • lite finhackad vitlök
  • salt och peppar

Gör så här

  1. Koka rotsellerin i mjölk till den är mjuk.
  2. Slå av mjölken och kör i mixer eller matberedare med 4-6 msk smör.
  3. Smaka av med salt, tryffelolja eller finhackad tryffel.
  4. Passera genom finmaskig sil.
  5. Koka rödbetorna mjuka i saltat vatten med lite timjan och lagerblad.
  6. Skala när dom har kallnat lite.
  7. Dela ankbrösten en gång på längden.
  8. Skåra fettet och trimma bort hinnorna.
  9. Stek dom med skinnet i varm panna utan fett, cirka 2 min på varje sida.
  10. Glazera med honung och låt vila på ett varmt ställe 8-12 min.
  11. Reducera portvin och madeira till en tredjedel är kvar.
  12. Tillsätt kalvfond och reducera till önskad konsistens.
  13. Värm alla garnityrer.
  14. Fräs kantarellerna snabbt i lite smör, vitlök och timjan.
  15. Smaka av.
  16. Värm ankan lite snabbt i ugnen 1-2 min och skär upp den.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept