Pers blodpudding

Pers blodpudding
Foto: TV4
Per Morberg 2018
Per Morberg 2018

Pers blodpudding

20 ingredienser

Per serverar sin blodpudding med de klassiska tillbehören äpplen, sidfläsk, rödlök och lingon.

Ingredienser

  • 1 l grisblod
  • 50-100 g späck
  • 1 syrligt äpple
  • 7 dl rågmjöl
  • 1 dl smör, smält
  • 1 dl sirap
  • 0,5 tsk malen kryddpeppar
  • 0,5 tsk hel nejlika, malen
  • 7 dl buljong
  • 2 tsk mejram, mortlad
  • 1 tsk malen ingefära
  • 1 msk salt
  • matolja, till smörjning av formen

Tillbehör

  • äpple
  • sidfläsk
  • rödlök
  • smör
  • 1 tsk rörsocker
  • lingon
  • strösocker

Gör så här

Dag 1

  1. Sila blodet.
  2. Hacka, späck, äpple och rödlök.
  3. Vispa blodet ordentligt med buljongen och rågmjölet.
  4. Tillsätt smält smör, sirap och alla kryddor.
  5. Fortsätt att vispa ordentligt.
  6. Tillsätt sist äpplet och späcket.
  7. Om behov finns kan man provsteka en klick för att se om det är tillräckligt kryddat.
  8. Olja in en avlång kakform. Smeten skall gå upp till ca 1 cm är kvar till kanten.
  9. Häll blodpuddingen i formen.
  10. Sätt folie över och sätt i vattenbad.
  11. Baka i ugnen i 175 grader minst 1 timme.
  12. Prova att sticka med en sticka, den skall vara torr.
  13. När den är klar vänd den upp och ned och i press över natten (en tyngd på formen).
  14. Häll socker över lingonen och rör.

Dag 2, vid servering

  1. Stek sidfläsket.
  2. Skär en centimeter tjocka skivor av blodpuddingen.
  3. Stek skivorna i fettet från fläsket och smöret.
  4. Skär skivor av äpplen, ta bort äppelkärnorna.
  5. Skär skivor av rödlök.
  6. Stek äpple och lök i smör plus ha på lite råsocker.
  7. Lägg över fläsket på blodpuddingen.
  8. Därefter lägger du de stekta äppelskivorna, rödlöken och lingonen på sidan.