Ingas pepparrotskött

Ingas pepparrotskött
Foto: Martin Löf
4

Du behöver

  • 1 kg högrev, eller märgpipa plus ben (från stut eller ungko)

Buljong

  • 1,5 l vatten
  • 1 st stor gul lök, eller 1 purjolök
  • 2-3 st morötter
  • 2 st palsternackor
  • 1 st liten rotselleri
  • 2 tsk salt
  • 10 st vitpepparkorn
  • 2 st lagerblad
  • 2 st kryddnejlikor

Till andra kokningen

  • 2 st morötter
  • 2 st palsternackor
  • 1 st rotselleri

Sås

  • 2 msk smör
  • 2 msk vetemjöl
  • 8 dl buljong från köttkoket
  • 1-2 dl vispgrädde
  • ev. salt
  • 4 msk pepparrot, riven

Till servering

  • hackad persilja
  • nykokt potatis
  • finriven pepparrot

Gör så här

  1. Koka upp vattnet i en rymlig kastrull, lägg i köttet och skumma av när det kokat upp.
  2. Buljong
    Skala och skär löken och rotsakerna i stora bitar. Lägg ner alltsammans i grytan tillsammans med salt, vitpepparkorn, lagerblad och kryddnejlikor.
  3. Koka under lock tills köttet är mört, cirka 1 ½ timme. Ta upp köttet och håll det varmt.
  4. Sila buljongen och koka ihop tills cirka hälften återstår, cirka 8 dl.
  5. Skala och skär de nya rotsakerna.
  6. Lägg dem i buljongen. Lägg först i morötter och koka dem i 10 minuter. Lägg sedan i palsternackor och rotselleri och koka i ytterligare 5 minuter.
  7. Ta upp rotsakerna med hålslev och spara.
  8. Sås
    Smält smöret till såsen i en kastrull.
  9. Rör ner mjölet och vispa ner buljongen, lite i taget tills du får en lagom tjock sås.
  10. Tillsätt grädden.
  11. Låt koka i 5 minuter under kontinuerlig omrörning.
  12. Smaka med salt och tillsätt pepparrot efter smak.
  13. Skär upp köttet, tvärs fibrerna, i tunna skivor och lägg upp dem tillsammans med de nykokta rotsakerna. Strö persilja över.
  14. Servera såsen och kokt potatis vid sidan om tillsammans med mer pepparrot
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept