Jaktkojans viltgryta

Jaktkojans viltgryta
Foto: Martin Löf

Den bästa grytan jag någonsin ätit fick jag i en jaktkoja i Slovakien. Hela miljön var som tagen ur Polanskis Vampyrernas natt. Enligt traditionen får jaktkungen dricka ett stort dricksglas vodka – till att börja med. Skönt att det inte var jag. /Per
Receptet är hämtat ur Morberg jagar och lagar.

Läs mer om

Morberg jagar och lagar

.

22 oktober 2010
Visa mer

Du behöver

  • 500–700 g grytbitar av lämpligt vilt (till exempel hjort, älg eller vildsvin)
  • Några grytben från styckningen eller 2 köttbuljongtärningar
  • 3 msk smör
  • 3 st gula lökar
  • 4 st vitlöksklyftor
  • 0,5 st chilifrukt
  • 3 dl rött vin
  • 4 st lagerblad
  • 5-6 st enbär
  • 400 g krossade tomater
  • 3 msk tomatpuré
  • 1 msk råsocker
  • vatten
  • Salt, efter smak
  • Peppar, efter smak
  • 4 st potatisar, ca (350 g)
  • 2 st morötter
  • 2 st gula paprikor
  • 1 bit rotselleri (ca 200 g)

Serveras med

  • Ett gott bröd

Gör så här

  1. Skär köttet i 2 cm stora tärningar.
  2. Fräs dem runt om i smöret i en stekgryta tillsammans med grytbenen.
  3. Skala och skär löken i ringar och lägg ner dem i grytan.
  4. Skala och finhacka vitlöksklyftorna och den halva chilin och häll ner hacket i grytan.
  5. Tillsätt vin, lagerblad, enbär, krossade tomater, tomatpuré och socker.
  6. Lägg i två buljongtärningar om grytan lagas utan ben.
  7. Häll på vatten så att det täcker och salta och peppra.
  8. Rör om och låt grytan koka upp.
  9. Sänk värmen och låt grytan småkoka under lock i 1 1/2–2 timmar, eller tills köttet är mört.
  10. Skala och skär potatis och morötter i bitar.
  11. Ansa och skär paprikan i bitar.
  12. Skala och skär rotsellerin i mindre bitar.
  13. Lägg alltsammans i grytan och låt koka i ytterligare 15–20 minuter.
  14. Smaka av med salt och peppar om så önskas.
  15. Servera i djupa tallrikar – gärna med ett gott bröd till.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept