Kall potatis och purjolöksoppa

Per Morberg 2018

Kall potatis och purjolöksoppa

7 ingredienser

30 min

En härlig soppa på potatis och purjolök. Lika gott på sommaren som på vintern.

I programmet lagades även
Spett från havet med aioli

Ingredienser

portioner
  • 400 g potatis
  • 1 purjolök
  • 1 gul lök
  • 1 klyfta vitlök
  • 5 dl grönsaksbuljong
  • 5 dl mjölk
  • 50 g smör

Gör så här

  1. Skala potatisen och löken/vitlöken.
  2. Dela purjon längs med och skölj bort eventuell sand och jord.
  3. Skär alltsammans (utom det grova och mörkgröna på purjon) i bitar och lägg i en kastrull tillsammans med smöret.
  4. Låt alltsammans sautera utan att få färg.
  5. Häll i buljongen, mjölken och grädden.
  6. Låt koka i 25-30 minuter, mixa till en slät konsistens.
  7. Smaka av med salt och peppar.
  8. Ställ undan i kylen för avsvalning.
  9. Vid servering, mixa soppan och blanda ev i lite mjölk om du vill tunna ut den något.