Per Morbergs löksoppa

Per Morbergs löksoppa
Foto: TV4
Per Morberg 2018
Per Morberg 2018

Per Morbergs löksoppa

9 ingredienser

Löksoppa med brödkrutonger

Ingredienser

portioner
  • 10 mindere lökar
  • 1 morot
  • 1 l ört/grönsaksbuljong (buljongtärning)
  • 1 lagerblad
  • 1 nypa timjan eller kvist
  • 0,5 dl torr sherry eller liknande
  • 2 dl lagrad ost, riven
  • 50 g smör
  • 4 skivor vitt bröd

Gör så här

  1. Skala moroten och lägg den hel i kastrullen med örtbuljongen.
  2. Krydda buljongen med timjan och lagerbladet. Låt det koka en stund.
  3. Strimla löken tunt och fräs i en tjockbottnad kastrull tills den blir glansig.
  4. Slå i sherryn och buljongen. Låt koka sakta i 10-15 minuter.
  5. Smaka av med eventuellt mer salt och peppar. Ställ åt sidan en stund.
  6. Skär det vita brödet i tärningar. Rosta i en stekpanna eller ugn tills dom blir knapriga.
  7. Häll soppan i ugnsfasta skålar. Lägg i brödet och strö sist på med osten.
  8. Gratinera i 275 gr, 5-8 minuter eller tills osten är gyllengul.
  9. Servera med hackad persilja.