Morbergs fisksoppa

Morbergs fisksoppa
Foto: TV4
Per Morberg 2018
Per Morberg 2018

Morbergs fisksoppa

19 ingredienser

Underbart god och krämig soppa som har alla havets smaker.

Tigerräkor, jätteräkor, kungsräkor, dessa stora räkor, är vanliga i thailändsk och annan asiatisk matlagning. I Sverige har det skrivits en hel del om de många negativa konsekvenser som odlingen av dessa orsakar. Vill du läsa mer, besök

Naturskyddsföreningens hemsida

.

Ingredienser

portioner
  • 100 g hälleflundra
  • 100 g bläckfisk
  • 100 g torskrygg
  • 100 g marulk
  • 100 g tigerräkor e (ller vanliga räkor)
  • 100 g blåmusslor
  • 2 gula lökar
  • 1 morot
  • 0,5 purjolök
  • 6 potatisar
  • 7 champinjoner
  • 3 klyftor vitlök
  • 3 dl torrt vitt vin
  • 5 dl fiskbuljong
  • 3 dl vispgrädde
  • 1 förp saffran
  • salt
  • peppar
  • 0,5 dl olivolja

Gör så här

  1. Tvätta och skär grönsakerna i ½ cm tjocka bitar. Lägg ner allt utom purjolöken i en kastrull med olivolja. Fräs runt en stund.
  2. Häll på fiskbuljongen och vinet samt rensa och skär bläckfisken. Lägg i kastrullen. Låt koka 20-30 minuter.
  3. Skär fisken i kuber (3 cm) och rensa blåmusslorna noga. Häll i grädden och pudra över saffran. Koka upp och lägg i resten av fisken samt musslorna.
  4. Låt sjuda tills fisken är klar cirka 4-5 minnuter. Smaka av med salt och peppar.