Per Morberg gör mjölksyrad vitkål

Mjölksyrad vitkål kallas också surkål. Om du ska syra grönsaker är det bra om de är ekologiska, eftersom mjölksyrebakterien annars kan saknas i vanliga grönsaker. Fram till cirka 1950-talet var det vanligt att syra grönsaker för att konservera dem och få dem att behålla sina nyttiga ämnen.

Låt stå i:
2 dagar i 20-25 grader (kaosfasen)
sedan i:
2 veckor i 15-20 grader (mjölksyrningsfasen)
sist i:
1–flera månader i 0-5 grader (mogningsfasen)

19 januari 2009
Visa mer

Du behöver

  • 2 kg vitkål
  • 20 g salt (bergsalt)
  • 1 krm kummin
  • 3 st lagerblad
  • 4 st enbär

Gör så här

  1. Strimla kålen fint och blanda med saltet och kryddorna.
  2. Stöt och stampa sedan kålen så den vätskas.
  3. Lägg i en kruka med lock och vattenlås. Den måste kunna släppa ut gaserna (CO2) men samtidigt stänga ute syret.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept