Per Morberg Från Morberg

Per Morbergs persikopaj på Kasberget

Per Morbergs persikopaj på Kasberget
Foto: Martin Löf
Från Morberg

Den siste trädgårdsmästaren på Tullgarn gav varje år sin hustru en korg persikor på persikodagen, som han kallade hennes födelsedag i juni. Detta har jag och mina Tullgarnsvänner tagit fasta på. Varje år gör vi en utflykt till Kasbergets topp för att äta, sjunga och fira persikodagen. Allt som går att fira ska firas!

3 mars 2009
Visa mer
4

Du behöver

Pajdeg

  • 125 g rumstempererat smör
  • 1 dl råsocker
  • 2 st ägg
  • 3 msk kallt vatten
  • 4 dl grahamsmjöl

Fyllning

  • 600 g färskost av philadelphiatyp
  • 1 dl strösocker
  • 2 ägg
  • 1 citron
  • 4 färska persikor

Gör så här

  1. Vispa smör och socker i 5 minuter i en bunke. Tillsätt ett ägg i taget under omrörning.
  2. Blanda i vattnet och mjölet och knåda ihop degen utan att överarbeta den. Du kan också blanda alla ingredienser i matberedare. Låt degen vila i plastfolie cirka 1 timme i kylen.
  3. Sätt ugnen på 175 grader.
  4. Kavla ut degen och klä botten och kanter på en rund form (cirka 20 cm i diameter).
  5. Grädda pajbottnen i 20–25 minuter på mittersta falsen i ugnen.
  6. Rör under tiden samman ost och socker till fyllningen i en bunke. Tillsätt äggen, ett i taget, och blanda väl till en jämn smet.
  7. Tvätta citronen noga och riv ner det gula på skalet i bunken.
  8. Häll ostsmeten i den gräddade pajformen.
  9. Skiva tunna klyftor av persikorna och lägg dem i ett solfjädersmönster ovanpå ostsmeten.
  10. Ställ in formen i ugnen igen och grädda pajen i 20–25 minuter.
Visa mer
Kommentera receptet
Dagens julklappstips

Fler goda recept