Per Morberg Från Morberg

Kungens utflyktspaj

Kungens utflyktspaj
Foto: Martin Löf
Från Morberg

Jag har hittat några gamla recept från Tullgarn. Det här är en paj som Gustav V tyckte om att ha med sig på utflykt och jakt. Den kan varieras på olika sätt, men kungen tyckte särskilt mycket om pajen när den var fylld med höns och kalvbräss. Här är den fylld med kalvfärs och skinka.

13 mars 2009
Visa mer

Du behöver

  • 100 g pasta (gärna gnocchi)

Köttstuvning

  • 200 g kalvfärs
  • smör till stekning
  • salt och nymalen vitpeppar
  • 2 msk vetemjöl
  • 2 dl vispgrädde
  • 1 dl kalvfond eller annan köttfond
  • 100 g rökt skinka

Äggstanning

  • 2 ägg
  • 2 dl standardmjölk
  • salt och nymalen peppar

Pajdeg

  • 100 g smör
  • 2 dl vetemjöl
  • 1 msk vatten
  • 1 tsk salt

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Koka pastan och låt den rinna av i ett durkslag.
  3. Fräs färsen smågrynig i lite smör i en stekpanna (se till att den inte blir alltför brynt). Salta och peppra.
  4. Strö över mjölet och rör ner grädden och buljongen. Rör om tills såsen tjocknar.
  5. Finhacka skinkan och häll ner den i stuvningen. Smaka av med salt och peppar.
  6. Lägg pastan i en pajform och häll på stuvningen.
  7. Vispa ihop ägg och mjölk i en bunke och salta och peppra. Slå äggstanningen över pastan och stuvningen.
  8. Sätt in formen i ugnen och gratinera tills äggstanningen stelnat något, cirka 20 minuter. Ställ sedan formen åt sidan så länge.
  9. Gör pajdegen. Blanda det rumstempererade smöret med mjölet, vattnet och saltet och knåda ihop till en degklump. Eller kör alltsammans i matberedare.
  10. Kavla ut degen och lägg den som ett lock över pajen eller gör ett rutnät av degstrimlor.
  11. Ställ in pajformen i ugnen igen och grädda pajen i cirka 20 minuter tills locket fått fin färg.
  12. Servera med en grönsallad eller tomatsallad.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept