Per Morberg Från Morberg

Per Morbergs plättar

Per Morbergs plättar
Foto: Martin Löf
Från Morberg

Farmor gjorde alltid plättar med blåbärssylt till mig när jag kom ut till landet på Tullgarn som barn. När jag sen gjorde min restaurangpraktik på Källaren Diana i Gamla stan lärde jag mig att plättar på krogen kallas crêpes och att clubsoda gör crêpen frasigare. Jag stod en hel dag och gjorde crêpes som skulle fyllas med olika stuvningar. Crêpes får mig att tänka på Paris också, på en höstblöt dag i Quartier Latin och folk som går förbi med halsduk virad om halsen, ätande på crêpes au beurre avec sucre – jättepannkakor med smör och socker inlindade i smörpapper.

2 mars 2009
Visa mer
4

Du behöver

  • 2 ½ dl vetemjöl
  • ½ tsk salt
  • 6 dl standardmjölk
  • 3 ägg
  • ½ dl clubsoda (eller fruktsoda)
  • 3 msk smör till stekning

Gör så här

  1. Blanda mjöl och salt i en bunke. Häll i hälften av mjölken och vispa till en slät smet.
  2. Tillsätt resten av mjölken och vispa ner äggen. Låt gärna smeten stå och svälla i en halvtimme.
  3. Häll clubsodan i smeten strax före stekningen. Bryn lite smör i plättlaggen och stek plättarna gyllenbruna på båda sidor.
  4. Servera gärna med färska bär och vispad grädde.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept