Per Morbergs kräftsoppa

Per Morbergs kräftsoppa
Foto: Martin Löf
4

Du behöver

  • 1 kg kräftor
  • 1 st morot
  • 50 g rotselleri
  • 1 st gul lök
  • 2 msk rapsolja
  • 3 msk tomatpuré
  • 1 msk paprikapulver
  • 1 knivsudd kajennpeppar
  • 1 st lagerblad
  • 3 dl vitt vin (torrt)
  • 1 l fiskbuljong
  • 3 dl vispgrädde
  • några kapsyler vardera av konjak och portvin
  • salt och peppar

Gör så här

  1. Skala kräftorna och spara stjärtarna i kylen till serveringen.
  2. Skala och skär rotsaker och lök i små bitar.
  3. Hetta upp oljan i en stor kastrull, lägg i skal, rotsaker och lök.
  4. Låt fräsa under omrörning i några minuter.
  5. Blanda ner tomatpuré och kryddor och fortsätt fräsa under omrörning ytterligare en stund.
  6. Häll i vinet och fiskbuljongen.
  7. Koka upp och låt puttra under lock i 15–20 minuter.
  8. Sila av och koka ner vätskan till två tredjedelar så att den får en kraftigare smak.
  9. Tillsätt grädden och koka upp långsamt.
  10. Rör om då och då.
  11. Låt sedan soppan småkoka i 5–10 minuter.
  12. Smaka av med konjak, portvin, salt och peppar.
  13. Servera soppan i djupa varma skålar tillsammans med kräftstjärtarna och ett gott bröd.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept