Gratinerade havskräftor med örtsmör

Gratinerade havskräftor med örtsmör
Foto: Martin Löf
Per Morberg 2018
Per Morberg 2018

Gratinerade havskräftor med örtsmör

10 ingredienser

Se fler recept från

Den stora matresan

Ingredienser

portioner
  • 12 havskräftor, kluvna på längden

Limeörtsmör

  • 100 g smör, rumstempererat
  • 1 dl färska kryddörter, hackade (t ex gräslök, persilja, basilika, körvel)
  • några droppar pressad citron och lime
  • 2-3 klyftor vitlök
  • salt
  • peppar

Tillbehör

  • färska kryddörter
  • citron, klyftor
  • lantbröd

Gör så här

  1. Värm ugnen till 225–250 grader (grill eller övervärme).
  2. Finhacka vitlöksklyftorna och vispa eller rör ihop dem med resten av ingredienserna till limesmöret.
  3. Lägg havskräftorna med den skurna sidan upp i en ugnsform.
  4. Spritsa eller bred kryddsmöret ovanpå havskräftorna.
  5. Gratinera dem högt upp i ugnen i 3–5 minuter.
  6. Strö färska örter över och servera direkt med citronklyftor och lantbröd.