Svampkrustader

Svampkrustader
Foto: TV4

Du behöver

Svamp

  • 5 dl förvälld svampsvamp, tex kantareller
  • 1 st liten gul lök
  • 2-3 dl vispgrädde
  • 1 dl portvin
  • 1 msk tamari soja
  • Salt, efter smak
  • Peppar, efter smak
  • Ost till gratinering, gärna en lagrad emmentaler, grevé eller liknande
  • smör

Pajdeg

  • 200 g smör
  • 400 g mjöl (graham eller vetemjöl)
  • 1 st äggula
  • 1 nypa salt
  • Färggrann sallad

Gör så här

  1. Pajdeg
    Blanda ingredienserna samman till en slät deg och forma till en klump.
  2. Låt sedan ligga och vila i kylen minst 1 timma.
  3. Kavla ut degen.
  4. Lägg 8 st formar (2 var) över, tryck ut i formarna.
  5. Lägg in i ugn på 200 grader och förgrädda i ca 6-8 minuter till en gyllengul färg.
  6. Ta ut och svalna.
  7. Svamp
    Hacka löken och svampen.
  8. Fräs i smör tills allt vatten försvunnit.
  9. Häll i portvinet (obs, det kan slå upp en låga).
  10. Häll i grädden och koka upp.
  11. Smaksätt med tamarisoya, salt och peppar.
  12. Vid servering
    Klicka i svampfyllningen.
  13. Riv ost över och gratinera snabbt då gästerna kommer.
  14. Servera med en färggrann sallad.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept