Per Morbergs banana split

Per Morbergs banana split
Foto: Martin Löf

Du behöver

Vaniljglass

  • 10 st äggulor
  • 5 dl vispgrädde
  • 5 dl mjölk
  • 2 st vaniljstänger
  • 2 dl strösocker

Maräng

  • 5 st äggvitor
  • lite salt
  • 2 dl strösocker

Chokladsås

  • 1 dl strösocker
  • 1 dl kakao
  • 0,5 dl sirap
  • 50 g smör
  • 0,5 dl vatten

Tillbehör

  • bananer
  • färska bär
  • grädde, vispad

Gör så här

  1. Vaniljglass
    Hetta upp grädden, mjölken och vaniljstängerna till det nästan kokar.
  2. Sjud samman äggulorna i ett vattenbad tillsammans med sockret.
  3. Häll i gräddmjölken i äggen och rör om.
  4. Ställ att svalna i ett kallvattenbad.
  5. När smeten har stelnat, skrapa ur prickarna ur vaniljstängerna. Häll sedan smeten i en glassmaskin.
  6. Maräng
    Sätt ungnen på 130 grader.
  7. Vispa äggvitorna på medelhastighet tills de bildat ett fast skum.
  8. Tillsätt socker och en nypa salt, vispa ca 6 min på högsta hastighet. Smeten ska bli blank och ej grynig när man tar lite mellan fingrarna.
  9. Klicka ut på plåtar. Ha i ugnen ca 50 min, tills ytan är krispig och insidan seg.
  10. Chokladsås
    Blanda alltsammans i en kastrull och koka upp under omrörning. Serveras varm...
  11. Montering
    Bygg upp en "bakelse" med banan och marängen i botten. Lägg på några kulor glass. Spritsa på grädden och garnera med färska bären. Häll sist över chokladsåsen och servera.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept