Per Morbergs nötkaka

Per Morbergs nötkaka
Foto: Martin Löf
Per Morberg 2018
Per Morberg 2018

Per Morbergs nötkaka

Av: Per Morberg

Från: Morberg

7 ingredienser

Jag är barnsligt förtjust i nötkaka. Jag kan äta upp halva kakan och dricka en liter mjölk till. Sen hoppar jag över middagen.

Ingredienser

portioner
  • ca 50 g hasselnötter [1 dl malda]
  • 3 ägg
  • 2 dl strösocker
  • 100 g smör
  • 1 dl mjölk
  • 1 tsk bakpulver
  • 2 dl vetemjöl

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Mal hasselnötterna i mixer.
  3. Vispa ägg och socker i en bunke till en luftig smet.
  4. Smält smöret i en kastrull, häll på mjölken och låt koka upp. Häll den heta mjölken i äggsmeten under vispning.
  5. Blanda bakpulvret med mjölet och rör ner det i bunken med äggsmeten. Blanda också ner de malda hasselnötterna.
  6. Häll smeten i väl smord och bröad sockerkaksform och grädda kakan i cirka 40 minuter. Stjälp upp och låt svalna.