Friterad camembert med varm hjortronsylt

Friterad camembert med varm hjortronsylt
Foto: Martin Löf
Per Morberg 2018
Per Morberg 2018

Friterad camembert med varm hjortronsylt

8 ingredienser

Se fler recept från

Den stora matresan

Ingredienser

portioner
  • 4 bitar camembert (totalt 300-400 g)
  • 2 dl vatten, kallt
  • 3 ägg
  • 1 dl vetemjöl
  • 2 dl ströbröd
  • 1-2 l neutral matolja, till fritering
  • 3-4 krukor persilja

Till servering

  • 3 dl hjortronsylt, varm

Gör så här

  1. Häll vattnet i en djup tallrik. Vispa upp äggen lite lätt i en annan djup tallrik.
  2. Häll även mjöl och ströbröd i varsin djup tallrik.
  3. Panera sedan ostbitarna genom att först vända dem i vatten, därefter i mjöl, sedan i ägg och sist i ströbröd.
  4. Se till att alla ytor täcks ordentligt vid varje moment.
  5. Värm oljan till 180 grader i en stor kastrull. Släpp försiktigt ner ostbitarna i oljan och fritera dem gyllenbruna. Fritera inte alla bitar på en gång, utan lägg ner dem i två omgångar.
  6. Hantera ostbitarna försiktigt – de går lätt sönder. Och ha locket till kastrullen i närheten så att du snabbt kan lägga på det (och samtidigt stänga av värmen) om oljan kokar över eller fattar eld.
  7. Klipp persiljan i knippen, fritera dem hastigt och låt knippena rinna av på hushållspapper.
  8. Servera den friterade osten och persiljan genast med hjortronsylt.