Gratinerad havskatt med persiljefrästa rotfrukter och hollandaise

1h 30 min
4
Gratinerad havskatt med persiljefrästa rotfrukter och hollandaise
Foto: TV4

Fina fisken! Fantastisk fiskrätt med stor hänsyn visad för råvaror, serveras med klassiska tillbehör. /Per Lennartz

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Dryck: Vin - Torrt vitt vin med relativt stor fruktighet och fyllighet, blir fräscht och lätt till fisken, utan att smakerna försvinner eftersom det är ganska smakrika fiskrätter. Chablis- eller Chardonnayviner passar således utmärkt. Undvik söta viner, exempelvis Riesling.

Öl - Ljusa lageröl med medelstor beska. Bitburger, Stella Artois och Jever Pilsener är goda öl som passar till. Undvik alltför ljusa öl och öl med sötma och alltför bränd smak.

9 mars 2010
Visa mer
1h 30 min
4

Du behöver

Fisk

  • 4 st havskattfiléer eller hel bit, ca 500 g
  • matolja
  • 1 st dillkvist

Persiljefrästa rotfrukter

  • 2 st medelstora skalade potatis
  • 3 st morötter, delade i 4 bitar var
  • 4 st jordärtskockor

Hollandaise

  • 3 st äggulor
  • 150 g smält smör
  • 1-2 msk citronjuice
  • 1 tsk vinäger, ev
  • riven pepparrot

Gör så här

  1. Fisk
    Lägg fisken i folie, slå på olja och lägg på dillkvisten. Havsfisk är tillräckligt salt i sig, man behöver således inte tillsätta salt.
  2. Vik ihop folien och lägg paketet i en ugnsfast form.
  3. Gratinera på 150-200 grader i mitten av ugnen ca 45 minuter.
  4. Temperatur och tid varierar beroende på storlek och om det är filéer eller hel fisk. Generellt gäller att om fisken är större, ska temperaturen vara lägre och tiden längre.
  5. Rotfrukter
    Lägg morötter och potatis i kallt vatten låt koka upp och sänk temperaturen.
  6. Efter ca 10 minuter läggs jordärtskockor i eftersom de har kortare koktid.
  7. Låt koka tills de är nästan genommjuka.
  8. Slå sedan av vattnet, häll i olivolja och hackad persilja och låt fräsa en stund. OBS, de ska inte få färg eller skorpa, bara fräsa med persiljan.
  9. Sås
    Smält smöret i en kastrull och ställ åt sidan.
  10. Koka upp ett vattenbad och lägg äggulorna i en kastrull eller tillbringare av metall som tål värme.
  11. Vispa äggulorna kraftigt över vattenbadet, som inte får koka eftersom äggen kan koagulera då och såsen skär sig.
  12. När äggulorna tjocknat något slås smöret i, först några droppar och sedan i en smal stråle. Vispa häftigt hela tiden.
  13. När såsen gått ihop är den jämntjock och fluffig och man kan tillsätta citronjuicen.
  14. Det går bra att låta såsen svalna och sedan värma upp den över vattenbadet igen, men den får aldrig bli för varm eftersom ägg koagulerar vid ca 60-65 grader.
  15. Servering
    Lägg upp fisk och rotfrukter i mitten, häll hollandaisen runt om och lägg riven pepparrot bredvid.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept