Monterade päron med cognacsgrädde

Monterade päron med cognacsgrädde
Foto: TV4

Monterade päron med cognacsgrädde

Av: Per Lennartz

Från: Halv åtta hos mig

7 ingredienser

1h

En söt och lyxig efterätt med uppiggande sting från rosmarin. /Per Lennartz

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

päron

  • 4 medelhårda päron
  • 2 dl muscovadosocker
  • 3 kvistar rosmarin, finhackad
  • 1 kvist rosmarin

Cognagsgrädde

  • 2 dl vispgrädde
  • 1 msk strösocker
  • 1 msk cognac

Gör så här

Päron

  1. Skala och skiva päronen, spara toppen med stjälken.
  2. Ta bort kärnor och kärnhus och vänd skivorna i muscovadsockret.
  3. Bygg sedan ihop päronen i en form och pressa på ovansidan så att de vätskar sig lite, sätt till sist på toppen med stjälken.
  4. Strö över muscovadosocker och rosmarin.
  5. Baka under aluminiumfolie på 100 grader i ca 45 minuter. Det ska gå att glida genom päronen med en sked när de är klara, utan att de faller isär.
  6. Häll av det smälta sockret med rosmarinen i en tillbringare.

Cognagsgrädde

  1. Vispa grädden hårt, tillsätt socker och cognac och blanda väl. Man kan variera proportionerna efter smak, det vikig är att mängderna balanserar väl.
  2. Servera på tallrik med päronet i mitten, ringla över det smälta sockret och lägg en klick grädde bredvid.
  3. Garnera med några blad rosmarin.