Sirlionsteak med lardo, harsyra och pumpa

Från Nyhetsmorgon

Svensk ryggbiff "sirlionsteak" i en god variant med lardo, harsyra och pumpapuré.

30 maj 2008
Visa mer
4

Du behöver

Sirlionsteak med lardo, harsyra och pumpa

  • 600 g svensk ryggbiff
  • 2 msk olivolja
  • 1 st kvist rosmarin
  • 8 st skivor lardo eller skivar sidfläsk
  • 20 g harsyra
  • 1 msk olivolja

Murklor, vanilj och stjärnanis

  • 8 st toppmurklor
  • 0,5 st finhackad schalottenlök
  • 1 msk olivolja
  • 1 st stjärnanis
  • 0,5 st urskrapad vaniljstång
  • 1 dl rött portvin
  • 1 dl kalvfond
  • 1 msk lagrad vinäger

Pumpapuré

  • 700 g Skalad pumpa
  • 2 liter kycklingbuljong
  • 1 kvist timjan
  • 0,5 st schalottenlök
  • 4 msk creme fraiche
  • 20 g anklever halstrad
  • 1 st citron

Gör så här

  1. Sirlionsteak med lardo, harsyra och pumpa:
  2. Putsa köttet och spar fettkappan. Marinera i rosmarin och olivolja.
  3. Baka klar i 60 graders varm ugn tills 54 graders innetemperatur.
  4. Låt vila och bryn runt om och krydda med salt och peppar.
  5. Mixa harsyran med olivolja.
  6. Skär i 12 stubbar och fördela lardo skivorna över.
  7. Murklor, vanilj och stjärnanis:
  8. Fräs murklorna med löken i olivolja långsamt.
  9. Tillsätt portvin, fond, kryddor och sjud på svagvärme till god smak.
  10. Smaksätt med vinäger, salt och svartpeppar.
  11. Pumpapuré
  12. Koka pumpa, lök kryddor i kycklingbuljong i ca. 20 minuter.
  13. Sila av buljongen och mixa slät i mixer.
  14. Smaksätt med salt, peppar, creme fraiche, citronsaft och anklever.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept