Kalkonbröst med Gretas gräddsås

Kalkonbröst med Gretas gräddsås
Foto: TV4

Kalkonbröst med Gretas gräddsås

Av: Per - Stockholm

Från: Halv åtta hos mig

13 ingredienser

Om mormor hade gjort catering i Cannes hade detta varit en av rätterna. Serveras med klyftpotatis, rödavinbärsgelé och pressgurka.

Dryckestips
Domìni Veneti Amarone Classico, 2007

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och därmed komponerat av en amatörkock. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Kalkonbröst:

  • 1 kg kalkonbröst
  • 1 tsk salt
  • 3 krm svartpeppar

Klyftpotatis:

  • 8 potatisar
  • 1 tsk salt
  • 2 msk rapsolja
  • 1 msk flingsalt

Gräddsås:

  • 1 l vispgrädde
  • 2 msk kalvfond
  • 0,5 tsk salt

Pressgurka:

  • 1 gurka, tunt hyvlad
  • 0,5 dl strösocker
  • 0,5 dl ättika

Gör så här

Kalkon

  1. Strö peppar och salt över kalkonbröstet. Baka det med skinnsidan upp i ugnen på 150 grader, tills innertemperaturen är 65 grader, eller i ca en timme. Slå in kalkonen i folie och låt den vila i 10 minuter.

Klyftpotatis

  1. skala potatisen, skär den i klyftor och koka den i 10 minuter med 1 tsk salt. Lägg klyftorna på en ugnsplåt med bakplåtspapper. Häll över rapsoljan. Strö på fingsaltet. Ställ i ugnen på 200 grader, tills potatisen fått färg, eller i ca 30 minuter.

Gräddsås

  1. Häll grädden i en tjockbottnad gryta. Slå i kalvfonden och saltet. Låt koka på svag värme i 30 minuter. Rör om i botten då och då så att det inte fastnar.

Pressgurka

  1. skiva gurkan tunt med en osthyvel och lägg den i en skål. Strö på saltet och låt stå i 30 minuter under lock med en tyngd på. Blanda ättika och socker tills sockret löst sig. Slå lagen över gurkan och låt stå under lock i en timme.