Helstekt dovhjortfilé med kraftig rödvinssås

Helstekt dovhjortfilé med kraftig rödvinssås
Foto: Martin Löf
Per Morberg 2018
Per Morberg 2018

Helstekt dovhjortfilé med kraftig rödvinssås

34 ingredienser

Per Morbergs recept på helstekt dovhjortfilé med kraftig rödvinssås. Servera med rotsaksgratäng på sidan om.

Se fler recept från

Den stora matresan

Ingredienser

portioner
  • 1 dovhjortfilé, putsad [600-700 g]
  • salt
  • vitpeppar
  • smör, att steka i

Dovhjortsfond

  • en skvätt vatten
  • en kapsyl rödvinsvinäger
  • benen från hjortsadeln
  • 1 morot
  • 100 g rotselleri
  • 2 gula lökar
  • 2 msk tomatpuré
  • olja, till rostningen
  • 0,5 flaska rödvin
  • 10 vitpepparkorn
  • 2 lagerblad
  • 1 kvist färsk timjan
  • 4-5 enbär
  • 1 kvist färsk timjan

Rödvinssås

  • 1 gul lök
  • smör, lite att fräsa i
  • 0,5 flaska rödvin
  • dovhjortsfond (se beredning)
  • salt
  • peppar
  • 50 g smör

Rotsaksgratäng

  • 600 g fast potatis
  • 1 morot
  • 1 persiljerot (eller palsternacka)
  • 1 bit rotselleri [100-200 g]
  • 1 gul lök
  • 2 klyftor vitlök
  • 2 dl vispgrädde
  • 2 dl standardmjölk
  • 1 dl lagrad ost, riven

Gör så här

  1. Värm ugnen till 150 grader.
  2. Peppra filén generöst och salta.
  3. Bryn köttet runt om i smöret, och efterstek det sedan i ugnen tills stektermometern visar en temperatur på 58–62 grader.
  4. Låt köttet vila under aluminiumfolie i minst 10 minuter innan det skärs upp.

Dovhjortsfond

  1. Vispa ur stekpannan med vattnet och rödvinsvinägern och ställ åt sidan.
  2. Höj ugnsvärmen till 250 grader (grillfunktion).
  3. Skala och skär rotsaker och lök i bitar och blanda alltsammans tillsammans med tomatpurén i en ugnsform.
  4. Hugg upp benen från sadeln i bitar, lägg dem överst i formen, ringla över lite fin olja och rosta alltsammans högt upp i ugnen tills rotsaksblandningen har fått fin färg, 15–20 minuter.
  5. Häll över innehållet i formen till en kastrull och tillsätt vinet. Blanda ner skyn från stekpannan och fyll på med kranvatten tills det täcker benen.
  6. Koka upp, skumma av och lägg i kryddorna. Sänk värmen och låt sjuda under lock i 40–60 minuter.
  7. Sila av och låt fonden koka ner till ungefär en tredjedel.

Rödvinssås

  1. Hacka löken och fräs den mjuk i smöret i en kastrull.
  2. Tillsätt vinet och koka upp.
  3. Sänk värmen en aning och låt blandningen koka ner till ungefär en fjärdedel.
  4. Sila ner i kastrullen med fond, rör om och koka upp.
  5. Smaka av och tillsätt eventuellt salt och peppar.
  6. Avsluta med att röra ner 50 gram smör och rör om tills det smälter.

Rotsaksgratäng

  1. Sätt ugnen på 225 grader (övervärme).
  2. Skala rotfrukter och gul lök.
  3. Skiva alltsammans tunt, ca 3 mm, och lägg det i en kastrull.
  4. Skala och hacka vitlöken och tillsätt den tillsammans med grädde och mjölk.
  5. Koka upp på inte alltför hög värme, sänk värmen och låt sedan blandning sjuda tills potatisen och grönsakerna är nästan mjuka.
  6. Smaka av med salt och peppar.
  7. Häll blandningen i en smord ugnssäker form.
  8. Strö över osten och gratinera högt upp i ugnen tills gratängen har fått en fin gyllene färg, 5–10 minuter.