Älgfärsbiffar med mandelpotatis

40 m
4 - 6
Älgfärsbiffar med mandelpotatis
Foto: Martin Löf
40 m
4 - 6

Du behöver

Biffar

  • 500 g älgfärs
  • 1 ägg
  • 1 tsk salt
  • nymalen peppar
  • 1 gul lök
  • 3 enbär
  • 2 dl vispgrädde
  • 0,5 dl ströbröd
  • Rapsolja och smör till stekning

Sås

  • 2-3 schalottenlökar
  • 1 msk smör
  • 2 dl vilt- eller köttfond, helst hemkokt
  • 3 msk sherry
  • 3 dl vispgrädde eller crème fraiche
  • 4 msk messmör, ca
  • 2 msk lingon, rårörda
  • 2 tsk fransk senap
  • 2 msk japansk soja, helst tamari
  • Salt, ev
  • Peppar, ev

Gör så här

  1. Biffar
    Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Rör ihop färs, ägg, salt och peppar till en slät smet.
  3. Skala och riv löken.
  4. Finhacka enbären och blanda i tillsammans med resten av ingredienserna till färsbiffarna.
  5. Blanda smeten ordentligt och forma den till 8 små eller 4 stora pannbiffar.
  6. Bryn biffarna tills de fått fin färg och låt dem steka klart i ugnen, 5–7 minuter eller tills köttsaften som sipprar ut är genomskinlig.
  7. Sås
    Skala och finhacka schalottenlökarna.
  8. Fräs dem i smöret i en kastrull.
  9. Häll i fond, sherry och grädde och låt allt koka upp under omrörning.
  10. Tillsätt övriga ingredienser och låt såsen långsamt koka ner till önskad konsistens.
  11. Rör om då och då.
  12. Smaka eventuellt av med salt och peppar.
  13. Vid servering
    Servera biffarna tillsammans med såsen, ugnsbakad mandelpotatis och rårörda lingon. Häll med fördel såsen över biffarna så att den blandas med skyn.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept