Slottsstek

3 h
6
Slottsstek
Foto: TV4
3 h
6

Du behöver

Pressgurka

  • 1 slanggurka
  • 4 msk strösocker
  • 5 msk ättikssprit (12 %)
  • 2 krm vitpeppar
  • 1 krm salt
  • 1 kruka kruspersilja

Slottsstek

  • 1,5 kg nötstek, ca (fransyska)
  • salt och peppar
  • 3 rödlökar, i bitar
  • 3 små morötter, i bitar
  • 6 kryddpepparkorn
  • 1 lagerblad
  • 6 ansjovisfiléer
  • 3 msk tomatpuré
  • 1 msk ättika
  • 3-4 dl vatten

Sås

  • 5 dl vispgrädde
  • 3-4 msk svartvinbärsgelé

Gör så här

  1. Pressgurka
    Skär gurkan med osthyvel i skivor.
  2. Blanda med alla ingredienser.
  3. Lägg i press med lock och en tyngd.
  4. Låt stå i press i 2-3 timmar.
  5. Hacka persiljan och strö över innan servering.
  6. Slottsstek
    Salta och peppra köttet ordentligt runtom.
  7. Bryn i en stekgryta.
  8. Lägg lök och morötter vid sidan av steken.
  9. Tillsätt kryddpepparkorn, lagerblad, ansjovisfiléer, ättika, tomatpuré och vatten tills det täcker. Låt koka upp.
  10. Sänk värmen och låt bräsera under lock på svag värme cirka 1,5 timme. Vänd steken då och då.
  11. Ta upp och låt köttet vila 10-20 minuter.
  12. Sås
    Sila stekskyn från grytan i en kastrull.
  13. Låt koka ihop tills ca hälften är kvar och häll i grädden och gelén.
  14. Låt såsen sjuda 5-10 minuter. Red av såsen om du vill ha den lite tjockare.
  15. Skär upp steken i tunna skivor.
  16. Servera köttet med sås och tillbehör, såsom pressgurka.
Visa mer
Kommentera receptet
Dagens julklappstips

Fler goda recept