Per Morberg Från Morberg

Pavlova med lemon curd

24 h
4
Pavlova
Foto: Martin Löf
Från Morberg

Den här syrliga, goda tårtan komponerades en gång till den berömda ballerinan Anna Pavlova i Australien, där den fortfarande är omåttligt populär.

Lemon curd är en citronkräm som också passar som marmelad. Gott på en bit bröd till en kopp te. Gör gärna en extra sats och förvara den i väl rengjord glasburk med lock i kylskåpet. Men hållbarheten är begränsad, cirka två veckor, på grund av äggen.

28 april 2011
Visa mer
24 h
4

Du behöver

Tårtbotten

  • 4 äggvitor
  • 2 dl strösocker
  • 1 msk maizenamjöl
  • 1 tsk ättikssprit (12 %)

Lemon curd

  • 3 citroner
  • 4 dl strösocker
  • 150 g smör
  • 6 st ägg

Garnering

  • lemon curd
  • 3 dl vispad grädde
  • färska bär (jordgubbar, hallon, blåbär)
  • flagad mandel
  • florsocker

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 140 grader.
  2. Vispa äggvitorna till riktigt styvt skum. Rör ner sockret och fortsätt vispa tills smeten blir glansig och går att forma till toppar med vispen.
  3. Tillsätt maizenamjöl och ättikssprit och rör om väl.
  4. Fös ut smeten på ett smort och rejält mjölat bakplåtspapper i en så jämn cirkel som möjligt. Grädda i cirka 1 timme och 15 minuter.
  5. Stäng sedan av värmen och låt tårtbottnen stå kvar i ugnen i minst ett par timmar eller över natten. Det går också bra att förvara den på annan torr plats.
  6. Tvätta citronerna till lemon curden noga. Riv skalet från två av dem fint och pressa sedan saften ur alla tre.
  7. Häll sockret i en liten rostfri kastrull och tillsätt citronskalet.
  8. Rör smöret mjukt och blanda ner saften från citronerna. Rör ner citronsmöret i kastrullen.
  9. Vispa äggen lätt, häll ner dem i kastrullen och rör om, helst med en träsked.
  10. Koka upp vatten i en stor kastrull. Sätt kastrullen med krämen i det sjudande vattnet (vattenbad).
  11. Låt krämen sjuda på låg värme tills den tjocknar. Rör hela tiden! Ställ åt sidan och låt svalna.
  12. Lägg upp tårtbottnen på ett fat, bred på ett lager lemon curd och därefter vispad grädde.
  13. Garnera din pavlova med de tjusiga små bären och flagad mandel. Pudra till sist över lite florsocker.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept