Värmande räksoppa med krämig gömma

30 min
4
värmande räksoppa
Foto: tv4

En god räksoppa med konjak, vitt vin och grädde. Smältande taleggioost är pricken över i.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.
Dryck
Till denna förrätt rekommenderas Ravenswood Vintner’s Blend Chardonnay 2011 som har en fruktig nyanserad doft med inslag av rostade ekfat. Smaken är torr, frisk och fruktig med karaktär av rostade ekfat och tropisk frukt så som persika, melon och örter. Det är ett smakrikt vin som gärna kombineras med lite smakrikare fiskrätter.
Art.nr: 73326 (bs) Ursprung: USA

14 maj 2014
Visa mer
Så väljer du ekorätt i fiskdisken
30 min
4

Du behöver

  • 500 g oskalade räkor
  • 2 schalottenlökar
  • 1 msk olja
  • 1 msk tomatpuré
  • 1 msk konjak
  • 2 msk hummerfond
  • 3 dl grädde
  • 2 dl torrt vitt vin
  • 2 dl mjölk
  • 1 krm cayennepeppar
  • 1 msk majsstärkelse (Maizena)
  • 200 g Taleggio (italiensk kittost)
  • 0,5 tsk salt
  • Eventuellt lite peppar
  • Dillkvist till garnering

Gör så här

  1. Skala och finhacka löken.
  2. Fräs löken tillsammans med olja i en kastrull tills den blir mjuk. Lägg i tomatpuré och låt den fräsa ytterligare någon minut med löken.
  3. Häll i konjaken och låt den koka in. Tillsätt fond, cayennepeppar, grädde och vin. Låt småputtra 15 minuter utan lock.
  4. Rör ner majsstärkelse i mjölken som blandas i soppan och sjud i 2 minuter. Tillsätt salt och peppar.
  5. Skär osten i 8-12 bitar. Fördela de skalade räkorna och ostbitarna i botten på tallrikarna. Häll soppan över räkorna och osten, garnera med dill och servera genast.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept