Hjortronparfait och friterad Hälsingeostkaka

Hjortronparfait och friterad Hälsingeostkaka
Foto: tv4

Hjortronparfait och friterad Hälsingeostkaka

Av: Per - Söderhamn

Från: Halv åtta hos mig

15 ingredienser

30 min + 6 h

Friterad ostkaka serveras med parfait smaksatt med hjortron och rullrån.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.
Dryck
Till efterrätten rekommenderas Nederburg Noble Late Harvest 2012. Dessertvinets karaktär av tropiska och torkade frukter, honung och nötter i kombination med denna rätts lite syrliga men ändå söta toner ska¬par en fin balans.
Art.nr: 2741 Ursprung: Sydafrika

Ingredienser

portioner

Hjortronparfait

  • 3 äggulor
  • 1 dl florsocker
  • 3 dl hjortronsylt
  • 3 dl grädde

Rullrån (15 st)

  • 1,5 dl strösocker
  • 3 dl vetemjöl
  • 3 dl vatten
  • 100 g smör

Friterad Hälsingeostkaka

  • 300 g ostkaka
  • vatten till panering
  • 2 dl vetemjöl
  • 1 tsk kardemumma
  • 2 ägg
  • 2 dl pankoströbröd
  • olja, till fritering

Gör så här

Hjortronparfait

  1. Äggulor och florsocker vispas över vattenbad tills det tjocknar.
  2. Vispa grädden och tillsätt hjortronsylten. Blanda ihop allt och kör i glassmaskin eller lämplig frysform.

Pers handgjorda rullrån

  1. Blanda socker och vetemjöl, späd långsamt med vattnet och vispa ordentligt för att undvika klumpar.
  2. Smält smör och tillsätt smöret då det svalnat något. Smeten kan med fördel förvaras i kylskåp under natten.
  3. Lägg ut lite smet på ett rånjärn och följ tillverkarens rekommendationer. Det färdiga rånet rullas runt en smal pinne alternativt en pincett.

Friterad Hälsingeostkaka

  1. Till dubbelpaneringen används tre djupa tallrikar.
  2. Vetemjöl och kardemumma blandas och läggs i första tallriken. På andra tallriken läggs de uppvispade äggen. På tredje tallriken läggs Pankomjöl.
  3. Skär den rumsvarma ostbiten i lämpliga portionsbitar. Skölj osten i kallt vatten, doppa osten i vetemjölet så osten täcks helt av mjölet, därefter doppas osten i de uppvispade äggen. Till sist läggs osten i Pankomjölet. Det är noga att osten täcks helt vid dessa paneringar.
  4. Strax innan servering värms friteringsoljan till 180 grader i kastrull eller fritös, använd gärna digital termometer, tänk på brandrisken. Då Pankomjölet blivit gyllenbrunt är osten färdigfriterad, ungefär 3-4 minuter. Lägg inte för många bitar i oljan, då stannar friteringen.
  5. Servera den varma friterade ostkakan med hjortronparfait och rullrån.