Hjortronparfait och friterad Hälsingeostkaka

30 min + 6 h
4
Hjortronparfait och friterad Hälsingeostkaka
Foto: tv4

Friterad ostkaka serveras med parfait smaksatt med hjortron och rullrån.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.
Dryck
Till efterrätten rekommenderas Nederburg Noble Late Harvest 2012. Dessertvinets karaktär av tropiska och torkade frukter, honung och nötter i kombination med denna rätts lite syrliga men ändå söta toner ska¬par en fin balans.
Art.nr: 2741 Ursprung: Sydafrika

14 maj 2014
Visa mer
30 min + 6 h
4

Du behöver

Hjortronparfait

  • 3 äggulor
  • 1 dl florsocker
  • 3 dl hjortronsylt
  • 3 dl grädde

Rullrån (15 st)

  • 1,5 dl socker
  • 3 dl vetemjöl
  • 3 dl vatten
  • 100 g smör

Friterad Hälsingeostkaka

  • 300 g ostkaka
  • vatten till panering
  • 2 dl vetemjöl
  • 1 tsk kardemumma
  • 2 ägg
  • 2 dl Panko (asiatiskt ströbröd)
  • Olja till fritering

Gör så här

  1. Hjortronparfait
    Äggulor och florsocker vispas över vattenbad tills det tjocknar.
  2. Vispa grädden och tillsätt hjortronsylten. Blanda ihop allt och kör i glassmaskin eller lämplig frysform.
  3. Pers handgjorda rullrån
    Blanda socker och vetemjöl, späd långsamt med vattnet och vispa ordentligt för att undvika klumpar.
  4. Smält smör och tillsätt smöret då det svalnat något. Smeten kan med fördel förvaras i kylskåp under natten.
  5. Lägg ut lite smet på ett rånjärn och följ tillverkarens rekommendationer. Det färdiga rånet rullas runt en smal pinne alternativt en pincett.
  6. Friterad Hälsingeostkaka
    Till dubbelpaneringen används tre djupa tallrikar.
  7. Vetemjöl och kardemumma blandas och läggs i första tallriken. På andra tallriken läggs de uppvispade äggen. På tredje tallriken läggs Pankomjöl.
  8. Skär den rumsvarma ostbiten i lämpliga portionsbitar. Skölj osten i kallt vatten, doppa osten i vetemjölet så osten täcks helt av mjölet, därefter doppas osten i de uppvispade äggen. Till sist läggs osten i Pankomjölet. Det är noga att osten täcks helt vid dessa paneringar.
  9. Strax innan servering värms friteringsoljan till 180 grader i kastrull eller fritös, använd gärna digital termometer, tänk på brandrisken. Då Pankomjölet blivit gyllenbrunt är osten färdigfriterad, ungefär 3-4 minuter. Lägg inte för många bitar i oljan, då stannar friteringen.
  10. Servera den varma friterade ostkakan med hjortronparfait och rullrån.
Visa mer
Kommentera receptet
Dagens julklappstips

Fler goda recept