Pepparrotskött med rotfrukter

Pepparrotskött med rotfrukter
Foto: TV4

De billigare styckningsdelarna av nötkött passar utmärkt att koka. Pepparrotskött är en gammal svensk husmansrätt som är både välsmakande och smal.

26 januari 2009
Visa mer
4

Du behöver

  • 600 g högrev eller bringa av nöt
  • 10 vitpepparkorn
  • 3 kryddpepparkorn
  • 1 lagerblad
  • 1 tsk salt
  • 2 gula lökar
  • 1 morot
  • 1 palsternacka
  • 1 bit rotselleri (20 g)
  • persiljestjälkar

Sås:

  • 4 dl buljong från koket
  • 1,5 tsk majsstärkelse (maizena) utrört i lite vatten
  • 2 dl grädde
  • 2 msk riven pepparrot
  • 1 tsk dijonsenap
  • salt och malen vitpeppar

Till servering:

  • 2 morötter
  • 1 palsternacka
  • 1 bit rotselleri (50 g)
  • Kokt broccoli
  • hackad persilja

Gör så här

  1. Skala lök, morot, palsternacka och rotselleri och skär i mindre bitar. Lägg köttet i en kastrull och slå på kallt vatten. Låt koka upp ordentligt, häll av vattnet och spola av köttet. Lägg tillbaka köttet i kastrullen, slå på nytt vatten, koka upp och skumma av. Tillsätt grönsaksbitarna, vit- och kryddpepparkorn, lagerblad, salt och persiljestjälkar och låt allt sjuda i 1 1/2–2 timmar, tills köttet är mört. Ta upp köttet och håll det varmt.
  2. Ansa morötter, palsternacka och selleri till servering och skär dem i mindre bitar. Sila av buljongen, kasta bort grönsaker och rotfrukter som kokat i buljongen, och koka rotfrukterna till servering mjuka i den. Ta upp och håll dem varma. Mät upp 4 dl buljong i en kastrull, rör ner majsstärkelse utrört i vatten och låt koka upp. Tillsätt grädde, senap och pepparrot, krydda med salt och peppar och låt koka upp.
  3. Koka broccolin i lättsaltat vatten. Hacka persiljebladen. Skär upp köttet i skivor och servera med broccoli, rotfrukter och pepparrotssås. Bjud hackad persilja till.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept