Pepparkakor till jul

Pepparkakor till jul
Foto: TV4
Köket .se kocksida
Köket .se kocksida

Pepparkakor till jul

10 ingredienser

Ett pepparkaksbak väcker julstämningen hos alla, stora som små. Tänk på att degen ska vila svalt minst över natten så att alla smakerna hinner gifta sig. Du behöver heller inte baka ut alla kakorna på en gång, förvara degen svalt så kan ni baka pepparkakor ända fram till jul!

Ingredienser

portioner
  • 300 g smör (eller margarin)
  • 5 dl strösocker
  • 1 dl sirap
  • 1 msk malen ingefära
  • 2 msk malen kanel
  • 1 msk malen nejlika
  • 1 tsk kardemummakärnor, stött
  • 1 msk bikarbonat
  • 2 dl vatten
  • 1,5 l vetemjöl [ca 900 g]

Gör så här

  1. Rör fett, socker och sirap smidigt. Tillsätt ingefära, kanel, nejlikor och kardemumma. Rör ut bikarbonat i vatten och häll ner det i kryddsmeten. Arbeta in mjölet.
  2. Ta upp degen på bakbordet och fortsätt att arbeta degen med händerna. Lägg den att vila över natten, insvept i plastfolie.
  3. Sätt ugnen på 225°. Kavla ut degen så tunt som möjligt på bakplåtspapper. Ta ut kakor med mått eller sporre. Dra över bakplåtspapperen till kalla plåtar. Grädda dem i mitten av ugnen i ca 5 minuter.
  4. TIPS: Ställ ut varma plåtar på balkongen eller annat kallt ställe, så kallnar de snabbt mellan varven.