Ugnsbakad lax med smördeg

15 min
1
Ugnsbakad lax med smördeg
Foto: Fredrik Sandin Carlson
Från Köket

Har man bråttom eller är lite trött på att laga mat till sig själv är den här laxtallriken perfekt.

23 november 2010
Visa mer
15 min
1

Du behöver

  • 100 g färsk lax
  • 1 halv gurka
  • 2 dl grädde
  • 2 dl vin
  • 0,5 rulle smördeg
  • 1 msk vinäger
  • 2 msk olivolja
  • salt
  • peppar
  • 1 kvist färsk dragon

Gör så här

  1. Lax
    Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Lägg laxen rå på en tallrik.
  3. Krydda den med salt och peppar och lägg den färska dragonen ovanpå.
  4. Lägg smördegen bredvid på tallriken och ställ in i ugnen.
  5. Ta ut när smördegen är gyllenbrun, cirka 10-15 minuter.
  6. Kolla att laxen är färdig.
  7. Gör såsen
    Häll vinet och grädden i en kastrull och låt det koka ner till hälften ungefär.
  8. Gör sedan salsan
    Skala gurkan och tärna den. Blanda den i en skål med salt, peppar, olivolja och vinäger.
  9. Lägg upp salsan och häll på såsen direkt på laxtallriken och njut!
Visa mer
Kommentera receptet
Julklappstips

Fler goda recept