Fyra goda snapsar

Fyra goda snapsar
Foto: Fredrik Sandin Carlson
Pelle Johansson
Pelle Johansson

Fyra goda snapsar

15 ingredienser

Det är enkelt och toligt att göra egna snapsar. Här finns receptet på fyra olika sorter.

Ingredienser

portioner

Mullrande anchosnaps:

  • 0,5 l rent okryddat brännvin
  • 1 tsk anchochili
  • 1 ingefära, liten bit
  • 1 stjälk citrongräs
  • strösocker (efter smak)

Citron- och dillsnaps:

  • 0,5 l rent okryddat brännvin
  • 1 msk dillfrö
  • 1 citron, rivet skal av

Paniksnaps:

  • 0,5 l rent okryddat brännvin
  • färsk citronmeliss
  • 4 röda vinbär, klasar

Fänkålsnaps:

  • 0,5 l rent okryddat brännvin
  • några strimlor fänkål
  • 0,25 g saffran
  • 0,5 krm grön kardemumma, krossad

Gör så här

  1. Mullrande anchosnaps: Krossa citrongräset lite. Smula ner anchochilin. Skala och skiva ingefäran. Lägg ingredienserna i en fin flaska. Slå över brännvinet. Låt stå kallt ca 1 vecka. Sila sedan av snapsen. Balansera med socker.
  2. Citron- och dillsnaps: Skala citronen med potatisskalare. Lägg skalet i flaska. Tillsätt dillfröna och häll över brännvinet. Låt stå några dagar, provsmaka då och då så den inte blir för besk!
  3. Paniksnaps: Lägg röda vinbär och hela citronmelissblad i flaskan. Häll över brännvinet. Vid extra panik: krossa vinbären så att smaken kommer direkt. Låt annars stå över natten.
  4. Fänkålssnaps: Skär några strimlor av fänkålen. Lägg i vacker flaska. Tillsätt saffran och kardemumman, lätt krossad. Låt stå och dra ca 1 vecka.