Rostbiff med råstekt potatis, bearnaisesås och glacerad syltlök

Rostbiff med råstekt potatis, bearnaisesås och glacerad syltlök
Foto: Fredrik Sandin Carlsson
Pelle Johansson
Pelle Johansson

Rostbiff med råstekt potatis, bearnaisesås och glacerad syltlök

24 ingredienser

1h

Bernaisesås är inte särskilt svårt att göra själv. Och det är väl värt besväret! Till den här goda rostbiffen blir den pricken över i:et.

Ingredienser

portioner
  • 600 g biffrad
  • 4 bakpotatisar
  • 10 cm purjolök
  • rapsolja
  • smör
  • svartpeppar
  • salt

Bearnaise:

  • 3 äggulor
  • 4 dl smör, skirat
  • 1 msk vitvinsvinäger
  • 2 tsk rödvinsvinäger
  • 40 g färsk dragon
  • salt
  • peppar
  • ev citronsaft

Glacerad syltlök:

  • 1 förp syltlök
  • 1 dl strösocker
  • 1 dl sky
  • 1 lagerblad
  • 1 dl mörk öl

Sallad:

  • romansallad
  • olja
  • salt
  • peppar

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 125 grader. Krydda rostbiffen med salt och peppar och bryn den sedan runt om i en panna.
  2. Sätt in biffen i ugnen och låt steka färdigt i ca 20 min. Låt vila i folie innan den skärs upp.
  3. Strimla eller riv potatisen. Skölj den i ljummet vatten för att få bort stärkelsen och stek den sedan i oljan. Precis i slutet av stekningen tillsätter du den strimlade purjolöken och en klick smör.
  4. Bernaisesås: Vispa äggulor och vinäger varmt över ett vattenbad. Tillsätt droppvis det varma smöret. Smaka av med salt, peppar och eventuellt lite citronsaft. Tillsätt finhackad dragon.
  5. Glaserad syltlök: Häll av spadet från löken. Bränn sockret i en tjockbottnad kastrull. Tillsätt löken, skyn, ölet och lagerbladet och låt alltsammans koka ner.
  6. Riv romansalladen grovt och lägg i en skål. Salta och peppra och droppa över lite olja.