Rostbiff med råstekt potatis, bearnaisesås och glacerad syltlök

Rostbiff med råstekt potatis, bearnaisesås och glacerad syltlök
Foto: Fredrik Sandin Carlsson
Från Köket

Bernaisesås är inte särskilt svårt att göra själv. Och det är väl värt besväret! Till den här goda rostbiffen blir den pricken över i:et.

7 mars 2008
Visa mer
1h
4

Du behöver

  • 600 g biffrad
  • 4 st bakpotatisar
  • 10 cm purjolök
  • rapsolja
  • smör
  • svartpeppar
  • salt

Bearnaise:

  • 3 st äggulor
  • 4 dl skirat smör
  • 1 msk vitvinsvinäger
  • 2 tsk rödvinsvinäger
  • 40 g färsk dragon
  • salt
  • peppar
  • ev. lite citronsaft

Glacerad syltlök:

  • 1 burk syltlök
  • 1 dl socker
  • 1 dl sky
  • 1 st lagerblad
  • ev. 1 dl mörkt öl

Sallad:

  • romansallad
  • olja
  • salt
  • peppar

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 125 grader. Krydda rostbiffen med salt och peppar och bryn den sedan runt om i en panna.
  2. Sätt in biffen i ugnen och låt steka färdigt i ca 20 min. Låt vila i folie innan den skärs upp.
  3. Strimla eller riv potatisen. Skölj den i ljummet vatten för att få bort stärkelsen och stek den sedan i oljan. Precis i slutet av stekningen tillsätter du den strimlade purjolöken och en klick smör.
  4. Bernaisesås: Vispa äggulor och vinäger varmt över ett vattenbad. Tillsätt droppvis det varma smöret. Smaka av med salt, peppar och eventuellt lite citronsaft. Tillsätt finhackad dragon.
  5. Glaserad syltlök: Häll av spadet från löken. Bränn sockret i en tjockbottnad kastrull. Tillsätt löken, skyn, ölet och lagerbladet och låt alltsammans koka ner.
  6. Riv romansalladen grovt och lägg i en skål. Salta och peppra och droppa över lite olja.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept