Ugnsbakad hel gädda

Ugnsbakad hel gädda
Foto: Fredrik sandin carlsson
Pelle Johansson
Pelle Johansson

Ugnsbakad hel gädda

13 ingredienser

30 min

Gäddan är en av de populäraste fiskarna vi har i Sverige och den finns efter nästan hela kusten samt i de flesta sjöarna. Här är ett enkelt och mycket gott recept på tillagning av gädda i ugn.

Ingredienser

portioner
  • 700 g ryggbit av gädda (fjällad)
  • grovt salt
  • 1 knippe rosmarin
  • 2 citroner
  • svartpeppar
  • 1 klyfta vitlök
  • 0,25 rotselleri
  • 0,5 stjälk stjälkselleri
  • 2 morötter
  • 2 bananschalottenlökar
  • 1 krm smör
  • 2 dl vitt vin
  • 2 dl crème fraîche

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200 grader. Skala rotsakerna och skär dem i stavar. Skiva bananschalottenlöken i skivor. Tvätta gäddan och skär snitt i köttet. Tvätta citronerna noga, torka och riv av skalet. Finhacka rosmarinen och blanda med citronskalet, salt och peppar. Gnid in gäddan i blandningen.
  2. Lägg rotsakerna och löken i botten av en ugnsfast form och placera gäddan ovanpå. Klicka på smör och häll sedan på vinet. Baka i ugnen cirka 15-20 minuter. Servera med en klick crème fraîche.