Ugnsbakad hel gädda

Ugnsbakad hel gädda
Foto: Fredrik sandin carlsson
Från Köket

Gäddan är en av de populäraste fiskarna vi har i Sverige och den finns efter nästan hela kusten samt i de flesta sjöarna. Här är ett enkelt och mycket gott recept på tillagning av gädda i ugn.

27 december 2007
Visa mer
30 min
4
Sugen på något liknande? Nytt recept

Du behöver

  • 700 g ryggbit av gädda (fjällad)
  • grovt salt
  • 1 bunt rosmarin
  • 2 st citroner
  • svartpeppar
  • 1 klyfta vitlök
  • 0,25 st rotselleri
  • 0,5 stjälk stjälkselleri
  • 2 st morötter
  • 2 st bananschalottenlökar
  • 2 nypa smör
  • 2 dl vitt vin
  • 2 dl creme fraiche

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200 grader. Skala rotsakerna och skär dem i stavar. Skiva bananschalottenlöken i skivor. Tvätta gäddan och skär snitt i köttet. Tvätta citronerna noga, torka och riv av skalet. Finhacka rosmarinen och blanda med citronskalet, salt och peppar. Gnid in gäddan i blandningen.
  2. Lägg rotsakerna och löken i botten av en ugnsfast form och placera gäddan ovanpå. Klicka på smör och häll sedan på vinet. Baka i ugnen cirka 15-20 minuter. Servera med en klick crème fraîche.
Visa mer
Kommentera receptet
Presenteras av Kökets favoriter

Köksmaskiner från kända varumärken

Köksmaskiner från kända varumärken Se fler

Fler goda recept