Stekt gås

Du behöver

  • 1 gås (ca 6 kg)
  • 1 citron
  • salt och vitpeppar
  • 1,5 matäpple, urkärnat och klyftat
  • ca 75 katrinplommon, urkärnade
  • 5-6 dl hönsbuljong
  • 1-1,5 tsk arrowrot
  • äppelmos

Gör så här

  1. Rensa ur, skölj och torka gåsen noga. Gnid gåsen på ut- och insidan med citron, sedan med salt och peppar.
  2. Fyll fågeln med äpplen och plommon. Sy ihop den och bind upp den med krympt bomullsgarn. Lägg gåsen i en långpanna och sätt den i ugn, 225 grader.
  3. Slå så mycket buljong i pannan att vätskan täcker bottnen. Ös gåsen ofta med den sky som bildas i pannan. Tillsätt mer vätska efter hand. Beräkna 20-25 min stektid per kilo fågel.
  4. Häll någon deciliter iskallt vatten mot slutet över gåsen för att få en blank och knaprig yta. Ställ ugnsluckan på glänt under de sista 10-12 min, så blir skinnet extra knaprigt.
  5. Kontrollera att gåsen är genomstekt med en gaffel eller steknål i lårleden. När den utsipprande vätskan är färglös är gåsen färdigstekt. Lägg gåsen på ett far och låt vila.
  6. Häll över stekskyn i en kastrull. Koka upp och skumma av väl. Reda av med arrowrot utrört i några matskedar kallt vatten. Smaka av med salt, peppar och några msk äppelmos.
  7. När gåsen svalnat, ta bort garnet och skär upp köttet i skivor. Lägg den uppskurna gåsen på ett rymligt vackert fat garnerat med kokta äppelklyftor och katrinplommon.
  8. Servera tillsammans med sås, rödkål, äppelmos och stekt potatis som traditionen bjuder.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept