Rödbetscarpaccio med skaldjur

Rödbetscarpaccio med skaldjur
Foto: Fredrik Sandin Carlson
Pelle Johansson
Pelle Johansson

Rödbetscarpaccio med skaldjur

11 ingredienser

Rödbetor är både goda och nyttiga - med andra ord perfekta.

Ingredienser

portioner
  • 2 rödbetor
  • 1 citron
  • 2 msk balsamvinäger
  • 1 klyfta vitlök
  • 0,75 dl olivolja

Skaldjur:

  • 8 pilgrimsmusslor/8 st blacktigerräkor
  • salt
  • peppar
  • olja, att steka i

Citronmarmelad:

  • 1 citron
  • 1 dl strösocker

Gör så här

  1. Skiva rödbetorna i tunna skivor. Blanda citron, vinäger, vitlök och olivolja i en skål. Lägg i rödbetsskivorna. Låt stå i kylskåp 1 dygn eller ett halvt dygn framme.
  2. Skaldjur:
  3. Stek musslorna/räkorna med lite salt, peppar och olja.
  4. Citronmarmelad:
  5. Skär av skalet på citronen med en potatisskalare och ta bort så mycket av det vita skalet som möjligt. Skär det gula i fina strimlor. Pressa ner citronsaften i en gryta. Blanda ihop med socker och skal. Låt sjuda i grytan.
  6. Lägg upp de tunna marinerade rödbetsskivorna på en tallrik. Lägg de stekta musslorna/räkorna på rödbetorna. Lägg lite av citronskalen från marmeladen och ös lite av skyn över.
  7. Vintips:
  8. * 6498 Stoneleigh Riesling 2000, Nya Zeland, 88 kr.
  9. * 6463 Koonunga Hill Chardonnay 2001, Australien, 74 kr.