Spenatsallad med sesamdressing

4

Du behöver

  • 250 g färsk eller fryst spenat
  • Dressing:
  • 3 msk vita sesamfrön
  • 1,5 msk socker
  • 1,5 msk soja

Gör så här

  1. Tvätta spenaten väl. Häll 1 dl vatten i en bredbottnad kastrull vars lock sluter tätt. Sätt den på medelvärme. När vattnet har kokat upp, lägger du i spenaten så att stjälkarna kommer först i det kokande vattnet. Låt ångkoka på medelvärme. Ta upp spenaten med en hålslev. Läg den i en bunke med kallt vatten. Byt vattnet några gånger tills spenaten kallnat helt. När den har gjort det, ta upp den. Lägg försiktigt ihop den med stjälkarna nedåt och bladen uppåt och krama långsamt ur vattnet. (Det här är det bästa sättet att koka spenat på för att bibehålla näringsämnena.) Skär spenaten i 3-4 cm breda bitar och häll över dressingen strax före serveringen.
  2. Sesamdressing:
  3. Lägg sesamfröna i en tjockbottnad stekpanna på låg värme och rosta. Rör om med en stor träsked. Se upp, fröna blir mycket snabbt brända! När de har fått fin färg tar du av stekpannan från spisen och för genast över sesamfröna i en suribachi, japansk mortel. (I värsta fall går det att mala i en vanlig, svensk mortel också, resultatet blir dock inte lika fint. Mal det tills det har blivit en smidig, oljig, massa. Tillsätt socker och fortsätt att mala. Efter en stund häller du i sojan lite i taget och rör ut det i sesamröran. När dressingen är slät är den klar.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept