Sotad Kryddgravad Lax med 4-kornskross,

4

Du behöver

  • 6 hg laxfilé, av mittbit, skinn- & benfri
  • 1 msk salt
  • 1,5 msk socker
  • 2 tsk krossad svartpeppar
  • 2 tsk riven ingefära
  • 1 tsk fänkålsfrön

4-kornskross:

  • 2 hg 4-kornskross (Saltå kvarn)

Gör så här

  1. Börja med laxen:
  2. Lägg kryddorna i en plastpåse tillsammans med laxen. Bind ihop påsen och skaka runt så kryddorna fördelas runt laxen. Lägg påsen i kyl ett dygn och vänd den ett par gånger under tiden.
  3. 4-kornskrosset görs så här:
  4. Skölj krosset väl i rinnande vatten. Sila av ordentligt. Stek det i en torr stekpanna på medelvärme (så kallad dextrinering) tillsammans med lök och
  5. Vitlök tills det börjar få färg. Rör med stekspade så krosset inte fastnar i
  6. Stekpannan. Slå på vatten, täck med lock och låt sjuda 10-12 minuter eller
  7. Tills krosset känns lagom al dente. Smaka av med salt, peppar, olivolja,
  8. Persilja, citronskal och -saft.
  9. Rostad potatis:
  10. Sätt ugnen på 175°. Tvätta potatisarna noga och dela dem på längden. Lägg
  11. Potatisen på ugnsfast form med olivolja och vitlök. Låt baka i ugn ca 10-12
  12. Minuter eller tills de känns färdiga. Salta potatisen och blanda med
  13. 4-kornskrosset.
  14. Ta fram laxen ur plastpåsen och låt den rinna av. Torka inte bort kryddorna.
  15. Hetta upp en stekpanna med ett par msk majsolja tills det börjar ryka. Lägg
  16. I laxen och halstra 30 sekunder på var sida och laxen får en riktigt mörk
  17. Stekyta. Ta upp och låt laxen vila på galler ett par minuter innan den skärs
  18. I tjocka skivor.
  19. Sätt in fatet med potatis-kross-getost i ugnen ett par minuter eller tills
  20. Osten mjuknat.
  21. Servera laxskivorna ovanpå den varma krossblandningen och häll Mango Ketchup över.
Visa mer
Kommentera receptet
Julklappstips

Fler goda recept